Många föräldrar reagerar med oro på beskedet om ytterligare varsel inom den kommunala förskolan. Förra året bedömdes 122 tillsvidareanställda barnskötare övertaliga och många fick lämna sina tjänster. Nu har arbetsgivaren lämnat ett varsel om ytterligare 105 tjänster.
Morlin Schubert är en av dem. Hon känner sig dessutom uppgiven över hur situationen beskrivs.
– Det framställs som att deras händer är bakbundna, att "vi tycker också att det är synd, men budget är budget". Men politiker kan ju påverka vad de får in, så det är inte någon naturlag. Vem, om inte de, kan påverka det här?
Dessutom är hon besviken på hur informationen nådde henne som vårdnadshavare – att man via Vklass berättade om att det ska ske "omorganisation på grund av minskade barnkullar".
– Sen var det i Kuriren jag fick veta den här konkreta siffran och vad det handlar om. Det känns typiskt, att man inte talar klarspråk förrän en journalist frågar, säger hon.
Själv skriver hon inte under på att det finns "övertalig personal" på några av förskolorna.
– Jag tycker att man ska vara glad i tider då det är lugnare, istället för att passa på att spara.
Kristina Lindell är ännu en vårdnandshavare som oroas av situationen. När hon fick höra om varslet kände hon "en sjunkande känsla" – både när hon tänkte på barnen och personalen.
– Jag tänkte att jag inte tror att det finns så mycket fler marginaler att kapa av. Allt extra som kan tas bort är redan borta.
Hennes barn går på Odlarens förskola och som vårdnadshavare är hon nöjd med stora delar av verksamheten i dag.
– Jag upplever att det finns en god kommunikation med personalen där kring vad barnen har för behov och samarbetet mellan hem och förskola för att det ska bli så bra som möjligt, säger hon.
Samtidigt upplever hon utvecklingen som mycket problematisk. Att färre ska hinna mer.
– Inte minst gör de stora barngrupperna att det blir svårare att skapa en relation till alla, och för personalen att se alla.
Morlin Schuberts barn går på Berga förskola. Där är hon nöjd med personalen och utbudet av aktiviteter.
– Men så tycker jag att man borde kunna ha det även om man hade mindre förskolor. Man får ju satsa på barn och tänka att man ska unna dem saker.
Hon upplever att politiker tänker kortsiktigt i mandatperioder.
– Det är klart att det är billigare nu om man sparar, men då blir det fler barn som behöver mer stöd i skolan. Eller som blir trötta, utslagna, deprimerade och hemmasittare. Vi vet att stress inte är bra! Det här är en typisk grej som kommer kosta i framtiden.