Den psykiska ohälsan i Sverige bara ökar. Det är den överlägset vanligaste orsaken till sjukskrivningar, och kostar samhället miljarder kronor varje år. Särskilt påfallande ökar psykisk ohälsa bland kvinnor och inte sällan är det stressrelaterade problem som är de utlösande faktorerna.
— Allt tyder på att siffrorna bara fortsätter öka också nästa år. Det är verkligen hög tid att ta problemen på stort allvar, och göra något åt dem. Och det är hög tid att låta stressdrabbade människor få veta att det finns hjälp att få.
Det säger beteendevetare Gunilla Fredén på Skiftinge vårdcentral. Hon började redan i våras engagera sig i frågan tillsammans med kollegan och sjukgymnasten Ingrid Hellström. Som föregångare i länet har de utbildat sig i terapiformen ACT och nu leder de stresshanteringskurser på vårdcentralen.
— Att jobba med stress och hälsa kommer mer och mer i Sverige. Vi har kollegor i Sörmland som går utbildningen i höst, och så småningom kommer säkert fler vårdcentraler att kunna erbjuda stresshanteringskurser.
En kurs består av fyra tillfällen à tre timmar inklusive hemuppgifter, och har plats för fem till åtta deltagare, varav 90 procent är kvinnor. En tredje kurs börjar under oktober.
— Det handlar inte om något ältande om sig själv och sina problem utan här får man verktyg att kunna ta sig ur situationen. Vi tittar på hur livssituationen ser ut, vad gäller hälsa, fritid, relationer och arbete/utbildning. Inom varje område får man ta konkreta steg mot sina "mål", reflektera över sina värderingar och sin livsriktning för att kunna fylla livet med det som är viktigt.
— Tre timmars kurs förändrar inte världen. Det tar tid att förändra beteenden, och allt bygger på eget arbete. Däri ligger framgången, säger de.
Mycket handlar om acceptans, förklarar Gunilla och Ingrid vidare. . Vi behöver inte gilla läget men vi är hjälpta av att acceptera vissa situationer. Det gäller att välja sina krig.
— Det är som med kvicksand, om man fäktar och jobbar emot sjunker man bara djupare. Slappna av och acceptera din situation, och du kan ta dig ur den. Du har alltid ett val.
De tar båda emot patienter som lider av någon form av stressproblematik, och kursen riktar sig både till dem som redan går sjukskrivna och till dem som vill hinna bromsa utvecklingen i tid, innan stressen tagit över vardagen för mycket.
— Ju tidigare man kan sätta in hjälp desto bättre. En sjukskrivning i sig kan öka stresspåslaget ytterligare.
De konstaterar att väldigt ofta är det högre arbetsbelastning på jobbet som blir den utlösande faktorn till psykisk ohälsa orsakad av stress. Och/eller en tuff hemmasituation.
— Man håller masken in i det längsta. Alla vill väl ge sken av att ha ett perfekt hem med snälla välstrukna ungar. Samhällets krav bara ökar och det är lätt att inbilla sig att alla andra människor är så lyckade medan jag ensam brottas med ett skavande liv.
Gunilla har lång erfarenhet av att arbeta med människor som mår dåligt av stress.
— Många ringer mig som beteendevetare direkt. Jag får också signaler från vårdcentralens läkare, om att många människor hör av sig och förklarar att de inte orkar längre, och de vädjar om att få prata med någon.
— Det är så sällan det finns tid till att tänka igenom de existentiella frågorna i livet. Man kopplar på autopiloten och kör på genom tillvaron. Under kursen finns möjlighet att få stanna upp, och upptäcka andra sätt att tänka och förhålla sig till livet.
— Deltagarna märker också att de delar sina bekymmer med andra, att man är långtifrån ensam om att må så här. De delar bekymmer och erfarenheter, men var och en jobbar med sitt eget fokus.
Inte heller som sjukgymnast är det ovanligt att behandla problem, där roten till det onda är stress.
— Ofta har patienten symptom som huvudvärk, muskelspänningar och ryggont. Stress sätter sig i kroppen på olika sätt, och kan ge mängder av besvär, konstaterar Ingrid Hellström.
Försäkringskassan har gått in med "förebyggande sjukskrivning" för deltagare i kursen.
— Alla våra patienter som sökt har också fått förebyggande sjukskrivning beviljad, vilket innebär att Försäkringskassan står för ersättningen under kurstillfällena och arbetsgivaren slipper ta kostnaden för frånvaron under kurstiden. Det funkar jättebra, och nu hoppas vi att fler vårdcentraler hakar på och guidar sina stresspatienter till återhämtning.