En femtedel av alla sopor källsorteras fel hos FTI

En femtedel av det som slängs i FTI-containrar hamnar i fel behållare. Antingen är avfallet inte en förpackning eller så lägger Eskilstunaborna avfallet i fel container på återvinningsstationen.

"Eskilstuna har redan i dag en väl utbyggd FNI genom sitt system med färgade påsar men det finns fortsatt stora volymer som samlas in via återvinningsstationerna", säger Kerstin Wärn, regionchef i Södermanland på
Förpackningsinsamlingen, FTI.

"Eskilstuna har redan i dag en väl utbyggd FNI genom sitt system med färgade påsar men det finns fortsatt stora volymer som samlas in via återvinningsstationerna", säger Kerstin Wärn, regionchef i Södermanland på Förpackningsinsamlingen, FTI.

Foto: Niklas Holm / FTI

Eskilstuna2022-10-25 06:48

Förra året lämnade svenska hushåll närmare 553 000 ton förpackningar till återvinning i Förpackningsinsamlingens, FTI:s, insamlingssystem, ett nytt rekord. Dock är en hel del av det avfall som källsorteras i FTI-containrarna inte förpackningar eller så slänger återvinnarna förpackningarna i fel behållare visar färsk statistik från FTI.

– En vanlig anledning till felsortering är att konsumenten är osäker på förpackningsmaterialet och helt enkelt felbedömer hur det ska sorteras. I den situationen kan man ta hjälp av vår sorteringsguide på fti.se, säger Helena Nylén, vd på Förpackningsinsamlingen, FTI.

Helena Nylén, vd på Förpackningsinsamlingen.
Helena Nylén, vd på Förpackningsinsamlingen.

I dag finns det 28 återvinningstationer i Eskilstuna och kommunen arbetar hårt med fastighetsnära insamling, FNI.

– Vi ser i statistiken från producenterna att sällanköpsvaror, ofta stora förpackningar, minskar och då räcker kanske optibags-sorteringen hos er i Eskilstuna. Det minskar över hela landet men många kommuner har inte FNI utan allt går in via återvinningsstationer, konstaterar Kerstin Wärn, regionchef i Södermanland på FTI.

Insamlade volymer under 2022 på återvinningsstationer i Eskilstuna för papper, plast, och metall. Glas och tidningar är inte med i statistiken. Den lila linjen är årets insamling.
Insamlade volymer under 2022 på återvinningsstationer i Eskilstuna för papper, plast, och metall. Glas och tidningar är inte med i statistiken. Den lila linjen är årets insamling.

Ansvaret för all förpackningsinsamling övergår i kommunal regi från 1 januari 2024 och senast den 1 januari 2027 skall samtliga hushåll ha tillgång till FNI.

– Det vi vet är att när FNI är infört så blir fraktionerna renare och det gör kanske att Eskilstunaborna, som är vana vi det, gör lite bättre i från sig.

– Eskilstuna har redan i dag en väl utbyggd FNI genom sitt system med färgade påsar men det finns fortsatt stora volymer som samlas in via återvinningsstationerna.

Kerstin Wärn, regionchef i Södermanland på
Förpackningsinsamlingen, FTI.
Kerstin Wärn, regionchef i Södermanland på Förpackningsinsamlingen, FTI.

Efter den sista december 2023 får FTI inte längre samla in förpackningsmaterial i Eskilstuna.

– Om kommunen och ESEM väljer att fortsätta att drifta återvinningsstationerna efter 2023 så övergår de i ESEM:s regi. Redan i dag sköter ESEM insamling av tidningar på återvinningsstationerna och det fungerar utmärkt.

Avfall som sorteras fel vid återvinningsstationerna är bland annat chipspåsar, godispåsar, äggförpackningar, mejeriförpackningar och bärkassar. De flesta förpackningar är märkta med en symbol eller en text som talar om hur förpackningen ska sorteras, för att underlätta att lägga rätt bland återvinningsbehållarna.

– Svenskarna är bra på att källsortera, men vi kan bli ännu bättre. En vanlig miss är att många lämnar avfall som inte är förpackningar i vårt insamlingssystem. När man källsorterar behöver man börja med att ställa sig frågan: Är det här en förpackning, menar Helena Nylén.

En femtedel av allt som slängs som förpackningar i FTI-containrar är inte en förpackning eller slängs i fel container.
En femtedel av allt som slängs som förpackningar i FTI-containrar är inte en förpackning eller slängs i fel container.

Enkelt förklarat så är en förpackning något som har omslutit eller skyddat en vara.

– Det är bara förpackningar som ska lämnas till återvinningsstationer, miljörum eller i flerfackskärl.

Det är vanligt att produkter som batterier, elektronik, plastleksaker och hushållsföremål hamnar i förpackningsinsamlingen. Detta är förmodligen för att konsumenten utgått från materialet på avfallet i stället för att sortera avfallet efter om det är en förpackning eller en produkt.

– Det här är tyvärr vanliga förekommande sorteringsfel som vi ser i det vi samlar in, vilket är synd. För på samma sätt som varje rättsorterad förpackning gör skillnad leder felsorterat avfall till onödig energikrävande hantering och transporter som hade kunnat undvikas. Därför vill vi uppmärksamma alla konsumenter på att det bara är förpackningar som ska lämnas till förpackningsinsamlingen, avslutar Helena Nylén.

FTI

Hette tidigare Svenska förpacknings- och tidningsinsamlingen AB, därav namnet FTI.

Producentansvaret infördes av regeringen 1994.

Producentansvar innebär att företag som sätter en förpackning på marknaden ansvarar för att samla in och återvinna den. För att möta det nya kravet gick näringslivet samman och bildade materialbolag, som i sin tur bildade FTI.

Ägare av FTI är materialbolagen Svensk plaståtervinning, Returkartong, Svensk glasåtervinning och Svenska metallkretsen.

Källa: FTI och Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!