Flera av deltagarna uttryckte frustration över att inte ha fått någon förvarning om att det skulle bli asylboende i Kursgården. De menade också att det finns brister i mottagandet, exempelvis boendemiljön, kommunikationerna samt vilken information och vilket stöd de asylsökande får.
— Vet de hur man ska ta sig till sjukhus? En pappa gick längs med vägen med ett sjukt barn i famnen. Han hade en lapp i handen där det stod "Fröslunda vårdcentral".
Kicki Kjämpe, enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet i Västerås, berättade att personal är på plats mellan 07-16, och att det på andra tider går att nå personal. Hon sa också att det just nu är 11 barn på boendet.
Får barn verkligen bo så här? undrade en mötesdeltagare.
— Det finns inte så mycket att välja på, vi kan inte uppbåda lägenheter till alla. Har vi möjligheter att flytta barnfamiljer till lägenheter så gör vi det, svarade Kicki Kjämpe.
Det kom också frågor om de asylsökande hade busskort, varför de hade Ica-kort när det inte fanns någon Ica-butik i närheten och hur stor deras dagersättning var.
Några busskort hade de inte fått och dagersättningen är 24 kronor om dagen för de som får mat.
— 24 kronor om dagen räcker bara till en enkel bussbiljett - man är fast här där det inte finns några parker och det är värsta tristessen. De måste ju få busskort åtminstone. Det här är inte genomtänkt, menade en Hållstabo.
— Man förväntar sig att en kommun som Eskilstuna som tar emot ganska många flyktingar har en strategi för hur mottagandet ska gå till - men det finns ingen strategi, menade en annan.
Karin Wibom, kyrkoherde i Husby-Rekarne församling, sa att hon själv inte skulle vilja leva som de asylsökande får göra här - men att man ska tänka på vilken situation de faktiskt kommer från.
— De kommer från förhållanden som är helt vidriga - och de är så tacksamma mot oss, säger Karin som har träffat flera av de boende i Kursgården.
Kommunens integrationsstrateg Vedad Begovic berättade att de vill starta ett nätverk med föreningar och olika samhällsinstanser på samma sätt som man gjort kring Hotell Eskilstuna.
Blev det inte stökigt vid hotell Eskilstuna? undrade en deltagare.
— När det öppnade första gången var det ganska stökigt. Kommunen hade ingen kontakt med Migrationsverket och då startades det här nätverket. Efter det blev vi bättre förberedda på att ta hand om dessa frågor. Sedan det öppnade andra gången har det inte varit några problem överhuvudtaget.
Marie Svensson (S), ordförande i arbetsmarknads- och familjenämnden, summerade att mycket av det som togs upp handlade om information.
— Jag tror det är viktigt att Migrationsverket stärker upp informationen till de boende om till exempel hur man tar sig till olika ställen, var man handlar och hur man kan få vård.