"Många som utsattsför brott behöver prata"

– En gång träffade jag en dam som blivit utsatt för en väskryckning. Hon var så chockad att det tog två dagar innan hon vågade berätta det för sin egen son.Det berättar Einar Rulander som varit aktiv i Eskilstunas Brottsofferjour sedan starten i början av 1990-talet.

Eskilstuna2015-02-22 19:15

På söndagen uppmärksammades Internationella Brottsofferdagen runt om i landet. I Sverige finns ett 100-tal lokala brottsofferjourer. Eskilstuna är en av dem.

Förra året fick närmare 600 personer stöd av Brottsofferjouren i Eskilstuna, merparten via polisen. De flesta hade utsatts för misshandel eller olaga hot.

Föreningen har cirka 50 medlemmar, varav 20 arbetar aktivt – antingen som brottsofferstödjare eller som vittnesstödjare.

Johan Forsberg är en av brottsofferstödjarna.

– Många som utsatts för brott behöver prata av sig, säger han. De behöver helt enkelt någon som lyssnar. Andra gånger behöver de mer omfattande stöd. Då kan vi berätta vart de kan vända sig för att få kontakt med till exempel kurator eller socialjour.

Brottsofferjouren finns också till för vittnen och anhöriga.

– De är ju också brottsoffer, säger Johan Forsberg.

Antalet anhöriga som tar kontakt med jouren är dock förhållandevis få. Därför är brottsofferjourens andra huvudben stöd till vittnen.

Tove Persson är en av föreningens fem vittnesstödjare.

– Vi turas om att ge vittnen stöd i tingsrätten, berättar hon.

– För många är ju rättsprocessen något främmande. Då kan vi berätta om hur det går till och lotsa dem rätt. Vi berättar också om att de har rätt till ersättning, och det gäller även brottsoffer. Många har inte fått information om det.

Under Internationella brottsofferdagen passade Eskilstunas brottsofferjour på att informera om sin verksamhet i S:t Eskilskyrkans församlings lokaler. Ett syfte var också att locka fler att vilja engagera sig.

– Antalet ärenden ökar och vi söker ständigt fler som är beredda att börja arbeta aktivt som stödpersoner, säger Lena Åkerlund som är föreslagen att ta över som ordförande efter årsmötet i mars.

Stödpersonerna får utbildning av föreningen och måste skriva på ett tystnadslöfte. Arbetet är ideellt, men viss ersättning för resor och parkeringsavgifter utgår.

– Men den tacksamhet och lättnad man möter hos de vi kommer i kontakt med gör varenda timme man lägger ner, säger Johan Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om