En majoritet av svenskarna, 56 procent, anger att de aktivt försökt att minska sitt matsvinn under det senaste halvåret. Bland kvinnor är andelen ännu högre, två tredjedelar. Men det är inte bara i Sveriges hushåll som matsvinnet minskar.
På Willys City har man under många år arbetat hårt för att få ner matsvinnet i butiken.
– Vi har bland annat varor med kort bästföredatum i matsvinnslådor med reducerade priser, säger Nicklas Pettersson, butikschef.
– Dessutom halverar vi priset på dagens bake-offbröd på kvällarna.
Willys City skänker även stora mängder av varor till Eskilstuna Stadsmission, tre gånger i veckan.
– Det är varor som är emballageskadade, felmärkta, frukt och grönsaker som är exempelvis kantstötta, bröd och även frysvaror. Jag är väldigt glad över att vi kan hjälpa till där hjälpen behövs.
42 procent av personerna i undersökningen anser att miljöskäl är den främsta orsaken till att de har försökt att minska sitt matsvinn. Därefter följer ”etiska skäl” som att det är fel att slänga mat, något som 37 procent anger. Bland de äldre i undersökningen, 56-79 år, är de etiska skälen långt viktigare än miljöhänsynen, medan personer under 35 år rankar miljöhänsyn högst.
Bland svenska folket anger flest, 61 procent, att de minskat sitt matsvinn genom att ta resterna i en matlåda. 54 procent har frusit in maten och 47 procent har planerat matinköpen bättre.
På Stora Coop i Eskilstuna har matsvinnet minskat ordentligt, mycket tack vare deras egna restaurang.
– När vi har en större mängd hemma av någon produkt så samarbetar vi med vår restaurang. Självklart så håller vi oss till vårt egenkontrollprogram, säger Bojan Andrejic, stormarknadschef på Stora Coop och fortsätter:
– Mindre mängder sätter vi ner i vår stormarknad till reducerade priser. Gårdagens bröd, som vi själva bakat, går till personalrummet där personalen kan äta det till frukost eller lunch. Vi har ett elektroniskt system som har koll på datum hela tiden, det plingar till när bästföredatum närmar sig. Vi har inte speciellt mycket som måste kastas.
Bland de 37 procent som i Kantar Sifos undersökning svarar att de inte aktivt försökt minska sitt matsvinn anges främst argumentet att man inte kan minska sitt matsvinn mer än vad man redan gjort. 83 procent i åldersgruppen 56-79 år anger att de inte kan minska matsvinnet mer än vad de redan gör. Bland de under 35 år är andelen nästan hälften så stor, 43 procent.
På ICA Ekängen arbetar de aktivt med matsvinnet, både av egenintresse och för miljön.
– Vi är jätteglada över ett samarbete med en samordnare på Slottsskolan, Slagstaskolan och Kjulaskolan som kommer och hämtar frukt och grönt tre gånger i veckan. Det är rätt mycket fräscha produkter som går bra att använda till dryck och smoothie, säger Tommy Kåmark på ICA Kvantum Ekängen och fortsätter:
– Bröd som vi själva bakar under dagen säljer vi ut billigare senare på kvällen och allt kött märker vi ner till halva priset innan bästföredatum passerat. Vi skulle gärna vilja ha lite mer hjälp från kunderna att välja produkter som är närmare utgångsdatum om de ska äta de snart, då hjälps vi alla åt med att minska matsvinnet.
46 procent av personerna i Kantar Sifos undersökning anger att de avser att försöka minska sitt matsvinn eller minska det ytterligare under det kommande halvåret. Totalt genomfördes 1051 intervjuer i undersökningen.