— Visst låter det spännande, säger Mats Ekermo på MDH:s akademi för hälsa, vård och välfärd, när han berättar om planerna för kommande veckan.
Med sig till universitetet i Pune, en stad med drygt tre miljoner invånare, har han två representanter från kommunen, och tillsammans ska de etablera och bygga upp kontakter för en långsiktig samverkan.
— Samarbete finns redan mellan det indiska universitetet och MDH:s övriga akademier. Bland annat pågår en nära samverkan med företag som är etablerade såväl i Indien som i vår region. Nu vill vi också bygga nätverk inom området socialt arbete.
MDH ville ha med Eskilstuna kommun på resan.
— Det samarbete vi bygger upp kommer att generera i framtida utbyten av erfarenheter, och när deras motsvarighet till akademi för vårdutbildning kommer hit vill de se hur vårt sociala system fungerar. Då är det kommunen som får vara värd.
Mats Ekermo kallar programmet för Indienveckan för ett "Welfare lab", ett välfärdslabb.
— Vi ska möta både lärare och forskare ute på fältet, diskutera och delta i seminarier, så det blir inte bara studiebesök. Och vi har fyra teman vi ska fördjupa oss i: socialt arbete med barn, kvinnor och familjer, integrationsfrågor och minoritetsgrupper, planeringsfrågor i utvecklingen av samhället samt den gandhiska filosofin i det sociala arbetet. Gandhis inflytande var väldigt stort.
Resan finansieras till två tredjedelar av medel från Stint, Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning. Kommunen betalar för en av resenärerna.