– Sophanteringen och den allmänna nedskräpningen i Råbergstorp är inte hållbar, menar en hyresgäst i Råbergstorp, som vill vara anonym.
– Det städas varje dag men det löser inte problemet eftersom det några timmar senare kastas avfall utanför sopstationerna igen, menar hyresgästen.
Hen har tagit bilder på återvinningsplatsen vid flera tidpunkter under samma dag. Först med sopor, sedan efter städning och någon timme senare då det återigen är fullt med sopor.
– Jag tycker synd om personalen som får ta hand om andras skit för att de boende är respektlösa och nonchalanta. Och att hyresvärden inte vågar ställa krav eller är för snål för att sätta upp kameror.
Hen har vid flera tillfällen sagt åt folk att de inte får lägga avfall på marken, men inget händer. En gång fick hen svaret "Men personalen som jobbar här städar ju" av en boende i området.
– Det spelar ingen roll hur många sopstationer, lappar som sätts upp eller på hur många språk. Det hjälps tydligen inte, det är beteendet hos de boende som måste förändras, menar hyresgästen.
Fastigheterna tillhör Victoria Park.
– Vi försöker med allt vi bara kan, säger Mia Ling, områdeschef i Eskilstuna.
– Vi har investerat i 20 nya miljöhus i Eskilstuna för att ge hyresgästerna så bra service som möjligt. De invigdes under 2018 och vi bjöd in alla hyresgäster för att fira med korv och dricka. Det var i stort sett inga vuxna som kom ut, de skickade barnen för att äta och dricka.
Victoria Park har haft stora problem med sophanteringen under en längre tid, både i Råbergstorp och i Skiftinge. De har tillsammans med Eskilstuna Energi och miljö tagit fram sorteringsguidar, på åtta olika språk. De delar regelbundet ut papper till hyresgästerna där de informerar om hur viktigt det är att källsortera sina sopor rätt.
– Vad vi än har gjort så har det inte ändrat beteendet hos många av våra hyresgäster. När vi hittar sopor som vi kan spåra till en boende i området har vi skickat ut en varning samt ett bötesbelopp. Men det är allför många som bara lämnar av skräpet utanför miljöhusen, oavsett vad vi gör.
Det städas dagligen i Råbergstorp. Personal släpar bort sopor av alla de slag.
– Förra veckan hade någon till och med kastat kadaver utanför ett av våra miljöhus, det är riktigt äckligt.
Ni har miljöhus utplacerade även i Skiftinge, är det lika stora problem där?– Vi har tio miljöhus där, två av dem har vi problem med. Här i Råbergstorp har vi fem, varav två är extra utsatta för sopberg utanför. Ett av dem är det miljöhus som hyresgästen du nämner pratar om.
– Du skulle bara se hur folk slänger sitt skräp här. Folk dumpar sina grovsopor överallt, i trapphus och på gårdarna. Ibland kan det stå en kastad soffa på en innergård, säger Mia Ling.
Har ni några planer på hur ni ska gå vidare för att försöka få bukt på problemen?– Vi har en bocoach som knackar dörr i området och pratar med de boende. Vi har diskuterat att installera kameror, men det är väldigt svårt att få tillstånd för det. Och vem ska betala för den kostnaden, jag tror inte hyresgästerna vill det.
– Vi har bestämt att ytterligare ett miljöhus ska byggas i Råbergstorp. Detta för att underlätta för de boende i ett område som har en bit att gå till dagens närmsta miljöhus. Vi funderar på att ställa ut personal under en söndag för att prata med hyresgästerna. Vi har inte gett upp, vi söker hela tiden efter den rätta lösningen på problemet, avslutar Mia Ling.