MisstÀnkt matförgiftning pÄ Eskilstunarestaurang

I samband med en misstÀnkt matförgiftning i Eskilstuna uppger smittskyddsenheten att personal som arbetar med livsmedel ofta anvÀnder samma handskar till mathantering som vid kassan.

EngÄngshandskar anvÀnds ibland felaktigt bland personer som hanterar mat, enligt regionens smittskyddsenhet. Bilden Àr tagen i ett annat sammanhang.

EngÄngshandskar anvÀnds ibland felaktigt bland personer som hanterar mat, enligt regionens smittskyddsenhet. Bilden Àr tagen i ett annat sammanhang.

Foto: TT

Eskilstuna2021-05-14 05:59

För drygt en vecka sedan fick miljökontoret in en anonym anmĂ€lan om misstĂ€nkt matförgiftning kopplad till ett matstĂ€lle i Eskilstuna. 

Ett helt sĂ€llskap som Ă€tit falafel respektive lamm med bröd pĂ„stods ha insjuknat cirka tvĂ„ timmar efter restaurangbesöket med svĂ„ra magsmĂ€rtor, diarrĂ©er, och i ett fall krĂ€kningar. 

AnmÀlan ledde till en omedelbar livsmedelskontroll.

Att de fyra personerna de facto blev sjuka pÄ grund av maten de Ät gÄr inte att bevisa. Dels för att nÄgon provtagning pÄ matgÀsterna inte varit möjlig att göra, dels för att för det hann gÄ nÄgra dagar mellan anmÀlan och kontroll.

Enligt miljökontorets bedömning var dock klagomÄlet befogat och inspektören upptÀckte allvarliga brister.

Restaurangkökets skÀrbrÀdor var mycket repiga och dÀrmed svÄra att rengöra. Samma skÀrbrÀda anvÀndes till bÄde kyckling- och lammkött. RÄtt kött förvarades och tinades fel och smutsiga leveranslÄdor flyttades frÄn golvet pÄ en transportbil till kökets arbetsbÀnk.

Dessutom uppmĂ€rksammades felaktig anvĂ€ndning av handskar. IstĂ€llet för att byta handskar mellan arbetsuppgifterna sköljdes de bara av i rinnande vatten, inför nĂ€sta arbetsuppgift. 

Genom kontakterna med företagaren framkom att det fanns vissa kunskapsbrister, men Àven att klagomÄlet tagits pÄ stort allvar. NÄgon stÀngning var dÀrför inte aktuell.

Företagaren har uppgett att man köpt nya skÀrbrÀdor och bestÀllt en kyl enbart avsedd för förvaring av rÄtt kött.

Region Sörmlands smitskyddsenhet, genom smittskyddslĂ€karen och smittskyddssjuksköterskan har bidragit med rĂ„dgivning i det aktuella fallet. Enligt smittskyddsenheten tyder det snabba insjuknandet pĂ„ att det funnits toxiner i maten.

Smittskyddet skriver i ett mejl till den ansvarige miljöinspektören att felaktig handskanvÀndning Àr ett stort problem. Man beskriver hur personer som arbetar med livsmedel ofta bÀr samma handskar hela tiden, och vÀxlar mellan exempelvis mat- och kassahantering.

"Det Ă€r viktigt att ni trycker pĂ„ att det inte fĂ„r gĂ„ till sĂ„ nĂ€r ni Ă€r ute pĂ„ inspektioner" skriver smittskyddet. 

Företagaren har i svar till miljökontoret uppgett ett personalen i fortsÀttningen ska byta handskar mellan olika arbetsmoment.

Eftersom klagomĂ„let var befogat fĂ„r företagaren betala för den tid som handlĂ€ggning och besök har tagit. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!