Bygget av den nya högskolan vid Hamngatan pågår för fullt. Sommaren 2020 beräknas allt stå klart och till den efterföljande höstterminen ska cirka 4000 studenter och 300 anställda flytta in.
Även ytan framför högskolans entré ska göras om och få ett ansiktslyft. Tanken är att området ska vara en central mötesplats för studenter, invånare och besökare. Samtidigt ska platsen bidra till att koppla ihop Eskilstuna centrum med Munktellstaden.
Ombyggnadsarbetet startar nu i höst och ska enligt kommunens uppgjorda tidsplan vara klar knappt två år senare, till sommaren 2021.
– Visst hade det varit önskvärt om det hade varit klart samtidigt som den nya högskolan men de här processerna tar väldigt lång tid, säger Malin Christensson, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen och ansvarig för gestaltningen av den nya platsen.
Utgångspunkten i arbetet med utformningen har varit att skapa en plats som lever upp till de krav som ställs där många människor rör sig. Målet har varit att skapa en känsla av ett sammanhängande campus där området utanför högskolan ska kunna erbjuda rekreation, upplevas som trygg samtidigt som kopplingen till Eskilstunaån stärks.
– Själva högskolebyggnaden är öppen och inbjudande och det måste vi svara på. Det är rätt stora ytor som ska kunna användas flexibelt. De ska till exempel kunna rymma olika studentceremonier eller kanske en food truck.
Den nya mötesplatsen kommer att anläggas på den befintliga parkeringen. I stället för p-platser för bilar skapas grönytor, sittplatser och 140 cykelparkeringar med tak, 60 utan tak.
Särskild vikt har lagts på belysningen i området som förutom att öka tryggheten även ska fungera som identitetsmarkörer. Belysningsstolparna kommer att vara orangea, en färg som återfinns i högskolans logotype. Belysningsstolparna kommer att synas från långt håll och ska fungera som en portal in i området.
– Trafiken på Hamngatan kommer att bli kvar men vi vill ha tydliga markeringar som gör att farten hålls nere. Övergångsställena kommer att försvinna och i stället skapas breda passager med en frizon i mitten av gatan, säger Malin Christensson.
Bilburna besökare kommer att hänvisas till övriga parkeringsplatser i centrum. På den stora grusytan på Strömsholmen kommer det dock även i framtiden att vara möjligt att parkera men under byggtiden är platsen avstängd. Och när högskolebygget är klart kommer p-platserna vid Rademachersmedjorna åter att vara tillgängliga.
Ombyggnaden beräknas kosta kommunen cirka 20 miljoner kronor.