Sandra Edlund från Eskilstuna har arbetat i skönhetsbranschen i sex år, och är specialist inom kosmetisk tatuering. Hon har varit verksam i en rad städer i Sverige och Norge, men har nu valt att satsa på hemmaplan genom att öppna Salong Cosmetink. Salongen öppnade för bara någon vecka sedan.
Kvinnan, som är i 45-årsåldern, bokade en behandling över telefon och det verkade inte vara något konstigt med henne när hon dök upp förmiddagen den 6 oktober, berättar Sandra Edlund.
– Det var inget som jag lade märke till. Hon pratade väldigt tyst, och var hur lugn som helst. Och hon kryssade i att jag fick ta bilder under behandlingen, hon verkade inte rädd eller så.
I närmare tre timmar satt Sandra Edlund böjd över kvinnans ansikte och arbetade. Hon hade satt på avslappnande musik, och situationen blev på sätt och vis intim.
Hon anade inte att hon snart skulle bli blåst.
När kvinnan skulle betala uppstod nämligen problem. Hon sa att hon hade glömt plånboken, och när Sandra Edlund skulle ordna en faktura i stället fick hon ingen träff på kvinnans personnummer. Och plötsligt var kvinnan försvunnen. Hon smet ut, och stack in på en av Köpmangatans små gårdar. Sedan dess har hon inte synts till.
Behandlingen kostade 4 800 kronor, men det är inte pengarna som är värst, enligt Sandra Edlund. Det är själva kränkningen. Det utstuderat bedrägliga. Inget av de totalt tre telefonnummer kvinnan har använt i sina kontakter med salongen är registrerat, och namnet hon uppgivit är av allt att döma falskt. Liksom personnumret. Sandra Edlund är säker på att det hela var planerat.
– Det här är en liten salong. Vi lägger ner hjärta och själ i det vi gör, och det är det som känns värst. Det här är som att komma hem till mig och bedra mig i mitt eget hem.
Händelsen har polisanmälts, och Sandra Edlund delade även en bild från behandlingen på Facebook i hopp om att någon skulle känna igen kvinnan. Men trots att inlägget fått enorm spridning vet hon inte mer om kvinnan i dag.
Kenneth Wiklund i polisens bedrägerigrupp är förundersökningsledare i fallet. Han menar att det kan vara både bra och dåligt att en bild på den misstänkta cirkulerar i sociala medier. Bra eftersom det kan ge tips, dåligt eftersom kvinnan rent juridiskt är att betrakta som oskyldig och brottet hon kan ha begått inte är särskilt grovt.
– Att dela bilder på misstänkta är inget vi rekommenderar folk att göra, men det är samtidigt en balansgång. När vi frågar runt i våra egna polisnätverk får vi ju sällan några svar och då måste vi kanske lägga ner sådana här utredningar, säger Wiklund.
I just det här fallet kan bilden vara det som leder utredningen framåt, medger han, för trots att kvinnan som lurade Sandra Edlund har lämnat andra spår efter sig, som sina telefonnummer, är utredarna bakbundna.
– Vi har till exempel inte verktyg för att spåra de här telefonnumren. Brottet är för lindrigt. Det blir att skjuta med för stora kanoner, tycker lagstiftaren, säger Wiklund.
Det som kommer hända härnäst är att polisen kommer hålla ett kompletterande målsägarförhör med Sandra Edlund. Därefter tas beslut om hur utredningen ska gå vidare.