Sedan kokades det hela ned av representanter från kommunen i vad gör kommunen nu – och hur går de vidare med att skapa ett gemensamt, sanningsenligt och lockande varumärke.
Inledde gjorde tillförordnade näringslivsdirektören Mikael Jonsson. Han gissade att varumärket Eskilstuna har potential att bli årets snackis under 2013.
Julian Stubbs, som skrivit boken Wish your were here, började med att fråga om vad som gör en plats speciell - varpå han körde en filmsekvens med låtar som anknöt till olika platser och städer, som New York och London.
-Varför tävlar städer mot varandra? Frågade han - och svarade själv:
- Jo, det handlar om pengar och människor. Jag lovar att det är världens största industri.
Han förklarade vidare att vi reser en massa.
- Det är sommarsemester, helgsemester och det är skidsemester.
Julian fortsatte med att fråga vad publiken tänker när de hör stadsnamn som till exempel Barcelona. Nästa filmklipp blev en humoristisk sekvens från tv-programmet Fawlty Towers med Manuel – han som sa: ”I know nothing – I´m from Barcelona”.
-Det var ingen slump att det var just Barcelona som valdes, för på den tiden var det som ett stort svart hål. Men vad förknippar ni med Barcelona nu? Jo, en storstad dit man gärna vill resa.
Städer kan utveckla sitt varumärke och förändra det. Man kan också göra som Liverpool som ridit vidare på sina mest kända ”profiler” från staden The Beatles – och fotbollslaget.
-Visste ni att det finns fler Liverpoolfans i Kina än i resten av världen?
Han berättade att företrädarna för Liverpool har använt både fotbollslagets goda rykte och The Beatles kändisskap för att levandegöra stadens varumärke.
Samarbete och delad plattform för varumärket är grunden för att lyckas, förklarade han, för att man i ett senare skede kan påverka vad folk tänker om varumärket.
Efter den internationella utblicken gick han in på vilken hemläxa alla måste göra som vill skapa en destinations varumärke.
-Gräv i historien och utgå från stadens DNA för att hitta dess själ, sa Julian Stubbs.
För man kan inte härma andra lyckade exempel, för då blir inte stadens varumärke unikt. Ett exempel är den lyckade loggan "I love NY".
-New York lyckades vända ´bad till good´ och de lyckades sprida det goda varumärket världen över.
Goda exempel kopieras lätt och därför kan man se hjärtan dyka upp i varumärken överallt.
Även Sigtuna ville ha ett hjärta som symbol.
-Men i stället tog man fasta på att Sigtuna var första staden i Sverige. Sigtuna first, var det första som kom fram eftersom man ville marknadsföra orten även internationellt.
Ett stort jobb pågick tills man hade kokat fram något ännu bättre: Sigtuna - Where Sweden Begins.
Han berättade om en lyckad festivalsatsning i Sigtuna på temat litteratur med 42 olika events – alla utsålda – och han berättade om arbetet med att marknadsföra orten som ett bättre boendealternativ än Stockholm eftersom man i Sigtuna kan få en villa med trädgård för samma pengar som en liten lägenhet i Stockholms city.
-Skapa det gemensamma affärsmässiga budskapet först, tillsammans, och tänk på vad varumärket signalerar i dag för att kunna ta avstamp vidare vad ni vill att det ska signalera i framtiden. För vad tänker presumtiva turister när de hör Sverige – vare sig vi vill det eller inte så är det isbjörnar på gatorna och vodka men också bra design och vackra människor.
Film, sport, musik och olika events kan ha effekten att man åker till en ny plats som man annars inte hade tänkt på – och upptäcker staden.
Han avslutade med att säga:
-Rom byggdes inte på en dag, tänk på det. Hårt jobb väntar om man ska träffa rätt.
Martin Roos, vd för Eskilstuna Marknadsföring och Eva Norberg, kommunikationsdirektör för Eskilstuna kommun tog över för att visa hur Eskilstuna nu går till väga. Varumärkesarbetet började i juni i år och just nu befinner man sig i analysfasen. Djupintervjuer och kvantitiva enkäter görs för att ta reda på vad Eskilstunaborna, men också personer utanför staden associerar med Eskilstuna.
-Vi måste ta reda på vad som är den mentala bilden av Eskilstuna. Alla platser har ett varumärke vare sig man vill eller inte, sa Martin Roos.
Eva Norberg berättade att genom att ta reda på detta kan man ta avstamp och ta reda på vad vi vill att man ska associera staden med. Ska det vara att vi är årets miljöbästa kommun eller något annat?
Martin Roos sa att det är viktigt att ta reda på vad olika aktörer inom staden tycker och vad Eskilstunaborna har för en bild av sin stad.
-Det är ju invånarna som lever och andas varumärket.
Men när analysfasen är över kommer fasen då den nya plattformen ska formas.
-Det vi vet i dag är att det måste vara unikt för just oss, vi måste våga vara annorlunda, våga välja och välja bort. Och för att lyckas med det måste vi samla gemensamma resurser för att prata med en röst, sa Martin.
Han förklarade att det måste till en samsyn över partigränserna och att det inte får föreligga någon risk att det förändras var fjärde år – för då tappar man den viktiga långsiktigheten.
Analysfasen beräknas vara klar i april 2013 – vi får se om det blir nästa års snackis. Eller om den startar redan här och nu…
FOTNOT: Se även den Bambuser-inspelning som MSP gjorde vid den näringsrika frukosten: bambuser.com/v/3181568