”Nödvändigt lösa Stattbranden”

– Jag inte bara tror att vi kommer lösa branden. Det är nödvändigt. Det säger länspolismästare Mats Kirestam som dessutom håller med Eskilstunaborna om att det får vara nog: – Absolut. När jag var med i manifestationen kände jag att det handlade om en enad front mot våldet.

Eskilstuna2009-03-05 21:23

Mats Kirestam säger att allmänhetens krav på att sopa undan brottsligheten i Eskilstuna fungerar som en sporre för polisen. Stattbranden måste lösas.

– Som polis vill man verkligen göra ett bra jobb. ”The good guy” ska vinna – så är det i filmerna och så är det i verkligheten också.

– Det är helt klart en av de största händelserna vi haft det sista decenniet. Och det kräver särskild uppmärksamhet. Det här var droppen som fick bägaren att rinna över för många Eskilstunabor.

Tror på en lösning

Länspolismästaren tror att branden kommer att lösas och att det dessutom är viktigt att fallet klaras upp.

– Statt betyder så mycket för många människor, säger han.

Göran Kessel är kommunikationsansvarig hos polisen. Enligt honom har polisen samlat på sig mycket material i utredningen och vill ha in ännu mer med allmänhetens hjälp.

Detta för att polisen ska ha bevis när ett genombrott kommer.

– Det är möjligt att vi inte löser det här de närmaste dagarna, men kanske om sex månader. Vi måste ha mycket material som kan bli användbart så småningom.

Kamerorna hjälper

Enligt Kessel visar statistik att attentat mot byggnader med övervakningskameror oftare blir lösta än fall där kameror saknas.

Mats Kirestam menar att acceptansen för kameror ökat i samhället och detta i kombination med förbättrad DNA-teknik har gett polisen bättre förutsättningar att lösa brott.

Poliserna i länet ska bli fler och mer synliga för att både förbygga och lösa brotten.

– Vi försöker vara där det finns risk för våld, säger Johan Norrman, biträdande operativ chef.

Polisen kommer satsa mer på mobila ”polisstationer” – en buss som ställs ut på olika platser för att folk ska kunna göra anmälningar och känna trygghet.

Samtidigt som det satsas lokalt mot brottsligheten sker andra satsningar nationellt och regionalt. Fler myndigheter kommer samverka framöver.

– Man ska inte kunna leva på brott, säger Mats Kirestam.

Våldsbrottsligheten ökar

Enligt Kirestam ökar våldsbrottsligheten i Sörmland och framför allt i Eskilstuna. Kommunen ligger faktiskt på andra plats efter Stockholm i den föga smickrande statistiken.

– Men Eskilstunaborna vill nog inte vara nummer två i Sverige. Det borde verkligen vara mysigt att bo här. Det finns en historia här, en vacker å och en högskola.

– De som bor och vistas i Eskilstuna vill göra något. Det visade manifestationen som ordnades av Eskilstuna-Kuriren. Om viljan finns är halva jobbet gjort.

Länspolismästaren är övertygad om att människor kan hjälpa till för att få bort brottsligheten. Men då måste medborgarna sluta gynna brottslingarna.

– Köp inte svart arbetskraft, svartsprit eller stöldgods. Visa att du fått nog genom att våga vittna.

Göran Kessel tillägger:

– Alla kan göra någonting. Om du inte kan ingripa vid ett brott, så ring polisen. Handla utifrån förutsättningarna.

Matthias Johansson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om