Högsäsong för cykelstölder – så skyddar du dig

I maj börjar årets högsäsong för cykelstölder. Några få enkla tips kan göra skillnaden mellan att behålla eller bli av med din tvåhjuling.

Välj med omsorg var du parkerar cykeln. Ett cykelställ där det passerar mycket folk gör att tjuven riskerar upptäckt.

Välj med omsorg var du parkerar cykeln. Ett cykelställ där det passerar mycket folk gör att tjuven riskerar upptäckt.

Foto: Rebecka Jonsson

Eskilstuna2022-05-18 19:04

Förra året anmäldes 740 cyklar stulna i Eskilstuna. Nästan hälften av dem stals mellan maj och juli. Siffrorna ser likadana ut varje år – sommarmånaderna är hårdast drabbade av cykelstölder.

undefined
Cykelstöldernas högtid börjar i maj och pågår under hela sommaren.

För att dramatiskt öka chanserna att få behålla cykeln – och att få tillbaka den om den ändå skulle bli stulen – bjuder polisen på ett antal knep.

Först det mest självklara:

– Använd godkända lås, säger Angelica Israelsson Silver, presstalesperson på polisen.

Det handlar både om att använda cykelns eget lås och ett ordentligt bygel- eller kedjelås.

– Det ska vara svårt att bära med sig cykeln.

undefined
Ett bygellås gör det svårare för cykeltjuven.

Det gäller också att parkera cykeln på ett bra ställe. Gärna där det rör sig mycket folk. Den som försöker klippa upp ett lås löper då större risk att bli påkommen. Den som har en elcykel bör ta med sig batteriet. Om sadeln är lätt att ta bort är det också ett tips. Det gör cykeln obrukbar och svårsåld för tjuven.

Om cykeln ändå skulle bli stulen, är det bra om man varit förutseende och ordnat en del saker på förhand. Viktigast av allt: ramnumret.

– När en cykel kommer in till hittegodset söker vi genast på ramnumret bland polisanmälningarna. Under tre månader gör vi totalt tre sökningar, därefter kan upphittaren göra anspråk på cykeln och får ett kvitto från oss, säger Özlem Ekelund, gruppchef för stöd och service på polisen i Eskilstuna.

Ramnumret sitter oftast mellan pedalerna på ramens undersida. Det underlättar att vända cykeln upp och ner för att hitta det. Annars kan numret vara instansat på röret till styret eller sadeln.

undefined
En cykel utan sadel är värdelös för tjuven.

Om man har slarvat med att anteckna ramnumret då? Ja, då kan det hjälpa med andra kännetecken.

– Ju mer detaljer man kan lämna om cykeln desto bättre. Märke, färg, skick och så vidare, säger Özlem Ekelund.

Ett annat tips är att fota sin cykel i förväg. Då blir det lättare att beskriva cykeln när man anmäler den stulen och man kan också bifoga bilden till polisanmälan.

Sedan 2019 har 353 cyklar kommit in till hittegodsavdelningen i Eskilstuna. 39 av dem har kommit tillbaka till sina ägare.

undefined
Övergiven? En olåst cykel ska ha stått på samma plats i minst två veckor innan den kan lämnas till polisens hittegodsavdelning. Är den låst, förlängs tiden till ett halvår.

Cyklarna på hittegodsavdelningen är till stor del inlämnade av laglydiga medborgare. Ser man en cykel som tycks övergiven, ska man dock inte ha för bråttom.

– En olåst cykel ska ha stått på samma plats i två veckor innan man kan lämna den till hittegods. Om den är låst ska den ha stått orörd i sex månader, säger Özlem Ekelund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!