Eskilstunas rödgröna majoritet har ännu inte enats om nästa års budget. Men redan nu avslöjar S, MP och V en satsning. Det handlar om mat, miljö och företagande.
– Mat är något som angår alla och som engagerar, titta bara på skolor och förskolor, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.
– Men samtidigt är det något som påverkar vår miljö.
Sedan tidigare finns ett mål att 40 procent av kommunens livsmedelsinköp ska vara ekologiska år 2015, och 2020 ska andelen uppgå till 50 procent. Dessutom pågår ett projekt att krav-certifiera samtliga restauranger.
– Vi har fantastisk måltidspersonal och många kök har redan överträffat målen, konstaterar kommunalrådet Joel Hamberg (V).
I dag uppgår andelen ekologiska livsmedelsinköp till 43 procent totalt i kommunen.
Nu vill majoriteten ta ytterligare ett steg. Men det handlar inte om mer pengar direkt till matinköp utan andra faktorer som stimulerar och engagerar personalen, samt satsning som på sikt kan leda till billigare ekologiska råvaror.
Den redan beslutade omlastningscentralen ska ge mindre, lokala producenter bättre möjligheter att delta i upphandlingar i och med att det inte längre kommer krävas så stora volymer.
Majoriteten slår också fast att jordbruksmark i kommunal ägo ska användas för odling av grödor till kommunala verksamheter och att det ska finnas öppna betesmarker med kommunala djur.
S, MP och V vill också ha kvar tillagningsköken och säger bestämt nej till privatisering av måltidsverksamheten.
I förslaget till budget för 2015 satsar de rödgröna 10 miljoner kronor på tema ekologiskt och närproducerat. Av dessa satsas 2 miljoner på odlingar som arbetsmarknadsåtgärd och cirka 3 miljoner på att höja måltidspersonalens löner.
Dessutom satsas 5 miljoner på att stödja lokala företag som vill satsa på unika, närproducerade produkter av hög kvalitet – så kallat mathantverk.
– Det kan låta som en smal, nischad verksamheten, säger Magnus Johansson.
– Men det har en enorm utvecklingspotential så det här är en stor näringslivssatsning.