Vad är en doseringsanläggning för nåt?
- Det är en doseringsanläggning för alla ingredienser som ska vara i ett bröd. Systemet väger upp och doserar alla ingredienserna som ska finnas i degen, mjöl, salt och så vidare. Systemet väger upp en deg i minuten och varje deg väger cirka 250 kilo.
Vad får investeringen för konsekvenser?
- Det handlar om kvalitet, arbetsmiljö och kapacitet. Det blir en mycket mer exakt dosering nu. Det här blir hjärtat i vår produktion. Processen börjar med att man doserar rätt. Arbetsmiljön blir mycket bättre eftersom det inte blir så många tunga lyft och mindre mjöldamm. Det är ett helt slutet system. Kapaciteten handlar om att vi bygger för att expandera. Fazer satsar på Eskilstuna.
Det låter dyrt det där...?
- Ja. Det är det. Ungefär 80 miljoner har det kostat.
Invigningen var planerad till april, varför har den dröjt?
- Av flera olika anledningar. Vi ville fintrimma systemet och få stabilitet i anläggningen bland annat. Men nu föll det så väl i tid eftersom styrelsen hade koncernledningsmöte här samtidigt som vi hade invigningen.
Förra året gick bolaget för första gången på länge med vinst. Hur har det gått första halvåret 2011?
- Jag kan inte siffrorna riktigt, men det är vi och Pågen. Pågen är störst men vi tar marknadsandelar från dem. Och vi följer budget, det är positivt.
Nåt annat du vill passa på att säga?
- Ja, det här är inte Fazers sista investering i Eskilstuna. Det finns en långsiktig strategi för hela huset. Det är enbart positivt, roligt att få medvind och väldigt kul för både oss och Eskilstuna.