På måndagen var det produktionspremiär för Swerocks nya betongfabrik i Kjula. Här ska det Peab-ägda dotterbolaget tillverka färskbetong för att serva den lokala och regionala byggmarknaden.
Fabrikens placering är väl vald. Anläggningen ligger i direkt anslutning till den befintliga täktverksamheten och bergkrossen på den södra sidan av E 20. Några stenkast österut finns den expanderande Eskilstuna logistikpark.
Någon pompa och ståt var det inte frågan om under den soliga invigningsdagen. Men besökare och kunder iklädda gula skyddsvästar bjöds på varm korv med bröd samtidigt som en och annan lastbil backade in under betongfabrikens tak.
Här ska Swerock producera cirka 5000 kubikmeter betong om året är det tänkt. Arbetet smög i gång redan förra veckan med diverse intrimningar under platschefen Michael Carlssons överinseende. Att produktionen kunde starta utan problem kom inte som någon överraskning då fabriken egentligen inte är helt ny.
– Den har stått uppe i Sundsvall men har plockats ner hit. Så den har några år på nacken. Men för oss på Swerock är det nytt eftersom vi inte har haft någon verksamhet här tidigare, säger Michael Carlsson.
Med 35 års erfarenhet inom branschen har Michael Carlsson en gedigen kunskap om betongindustrins utveckling och förutsättningar. Det som framför allt varit märkbart under senare år är de allt hårdare miljökraven.
Statliga krav på att värna naturresurser har lett till att användningen av naturgrus och natursten minskat och på många håll upphört.
– I den här fabriken har vi inga naturmaterial. Vi använder bergkross som levereras från Stockholm. Sen tillkommer cement, vatten och lite tillsatsmedel, säger Michael Carlsson.
Han är förhoppningsfull inför framtiden och tror att det finns en stor potential på den lokala byggmarknaden.
– Det känns som att det är en bra marknad här. Det byggs och händer en hel del. Sen är det ju så att som dotterbolag till Peab känns det naturligtvis tryggt att ha dem i ryggen.
Till en början räknar han med att leveranser sker i en omfattning som motsvarar fem-sex så kallade roterbilar (lastbilar med roterande betongbehållare) per dag. Antalet anställda vid fabriken uppgår nu vid starten bara till två personer. Med ordentlig snurr kan det bli tal om att utöka men i väldigt blygsam omfattning.
– Ja, då kanske vi blir tre i så fall, säger Michael Carlsson och skrattar.