Apotek satsar på att klimakteriesäkra arbetsplatsen

Var fjärde kvinna upplever att klimakteriet har påverkat hennes yrkesliv negativt. Apotek Hjärtat har därför påbörjat ett arbete med att klimakteriesäkra sina 390 apotek runt om i landet. Företaget hoppas även att initiativet ska sprida sig till fler arbetsplatser.

Apotek Hjärtat på Mälarsjukhuset med apotekschef Sara Karadaghi är en av de arbetsplatser som ska klimakteriesäkras.

Apotek Hjärtat på Mälarsjukhuset med apotekschef Sara Karadaghi är en av de arbetsplatser som ska klimakteriesäkras.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2023-01-25 04:45

Undersökningar visar att två av tre kvinnor upplever besvär i samband med klimakteriet, men att det ändå finns en stor brist på kunskap och förståelse för hur klimakteriet påverkar arbetslivet. Med detta som utgångspunkt presenterade Apotek Hjärtat i oktober sitt nya initiativ Klimakteriesäkringen

– Vi har en stor andel kvinnor så vi ser ju att det här är en viktig fråga för oss, säger Per Bergman, HR-chef på Apotek Hjärtat.

Klimakteriesäkringen har tagits fram av Apotek Hjärtats egna experter tillsammans med klimakterieexperten Pernilla Ny vid Lunds universitet. Utbildningen består av en 16 minuter lång film samt ett efterföljande quiz. Utbildningen handlar bland annat om vad klimakteriet är och hur det kan påverka yrkeslivet.

– Det här är en satsning vi gör för att höja medvetenheten om klimakteriet så att det inte ska upplevas som något konstigt. Vi vill göra så att vi kan prata om det på ett bättre sätt, säger Per Bergman. 

En av de som har genomgått utbildningen är Sara Karadaghi, apotekschef på Apotek Hjärtat på Mälarsjukhuset. 

– Man måste våga prata om det. Man ska inte behöva skämmas. Du ska våga säga att du inte har sovit i natt eller att du svettas, att du inte känner dig helt frisk. 

Varför vågar man inte prata om det här?

– Dels är faktiskt kunskapsnivån väldigt låg i dag. Sedan är det något nytt att det uppmärksammas. Man har inte vågat prata om det förr. Det har varit tabu. Man kanske vågar säga att man är förkyld, men när man kommer in i den här perioden känns det lite pinsamt. Det är ett intimt och väldigt kvinnligt område, säger Sara Karadaghi och fortsätter: 

– Det kan vara väldigt duktiga och engagerade medarbetare som kommer in i den här perioden och får mycket besvär. De har inte pratat om det och arbetsgivaren har inte haft någon erfarenhet av det eller aldrig tagit upp det. Då har det blivit så att arbetsgivaren undrat varför kvinnorna inte levererar. De har blivit underskattade och det är synd. 

undefined
På Apotek Hjärtat finns receptfria läkemedel som lindrar vid klimakteriebesvär.

Utbildningen handlar bland annat om att det är viktigt med tydlig målstyrning och att arbetsgivaren tillsammans med medarbetaren ser över arbetsbeskrivningen utifrån den individuella situationen. Enkla åtgärder som kan bidra till en mer klimakteriesäkrad arbetsplats är friskvårdsstöd som underlättar träning, anpassade arbetstider och samtal. 

– Vi kan till exempel prata om det här när vi har medarbetarsamtal. Jag kan som chef till exempel flexa på något sätt när det gäller schemat och jag kan kanske ändra lite på arbetsuppgifter. Jag vet och jag förstår att det är en period och att det vore synd att pressa våra duktiga medarbetare så att de inte kan leverera på bästa sätt, säger Sara. 

Hon säger att Apotek Hjärtat är bra på att uppmuntra sina medarbetare att utnyttja friskvårdsbidraget. 

– Vi vet att det kan vara bra med motion och träning i klimakteriet. 

Under hösten har alla 400 chefer på Apotek Hjärtat genomgått utbildningen. Utbildningen är fri för alla att använda. På Apotek Hjärtats hemsida finns en länk till utbildningen som företaget hoppas ska spridas till så många andra företag som möjligt. 

Apoteket Hjärtat på Mälarsjukhuset har sju fast anställda och ett antal timanställda. Sex av de sju fast anställda är kvinnor. Sara tycker att det känns tryggt både för henne själv och hennes medarbetare att veta att arbetsgivaren tar hänsyn till klimakteriet. 

– Jag kommer så småningom i den här fasen så jag är glad och tycker att det känns skönt att jobba i ett företag som tar så bra hänsyn till sina medarbetare och ger dem möjlighet att utvecklas oavsett vem jag är, hur jag mår och vilken fas i livet jag är i. 

– När utbildningen kom tog vi upp den på ett av våra månadsmöten. Alla medarbetare på det här apoteket kommer att genomgå utbildningen. Klimakteriet är inte bara en hälsofråga utan vi vill även lyfta upp det som en arbetsmiljöfråga. 

Klimakteriet har fått större uppmärksamhet på flera håll under den senaste tiden. Statsminister Ulf Kristersson sa i regeringsförklaringen i oktober att en speciell satsning ska göras inom klimakterievård. Per konstaterar att kvinnors hälsa ofta varit förbisedd. 

– Jag tror att det här är ett område som är för lite uppmärksammat och där det har hänt för lite, men jag tror också att det är på väg att börja kunna hända mer.

Tips till arbetsgivare

Tydligare målstyrning. Se över arbetsbeskrivningen tillsammans med medarbetare. 

Prata om det. Det bästa sättet att normalisera klimakteriet är genom att prata om det.

Friskvårdsstöd och underlättad träning. 

Anpassa arbetstiden om möjligt. Om det är så att yrkesrollen tillåter flextid kan det göra underverk.

Skapa ett öppet samtalsklimat på arbetsplatsen. Erbjud möjlighet att prata om de här frågorna på medarbetarsamtal eller liknande samtal.

Källa: Apotek Hjärtat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!