Ny tjänst för den som vill hjälpa flyktingar

Kommunens nya webbformulär gör att Eskilstunaborna nu själva kan anmäla intresse om att hjälpa till med tak över huvudet åt ukrainare på flykt. På ett halvt dygn har redan 20 ansökningar inkommit. Men ännu behövs inte hjälpen.

"Det har redan kommit in 20 anmälningar från folk som vill hjälpa till sedan vi öppnade formuläret", säger stabschef Arman Sendi.

"Det har redan kommit in 20 anmälningar från folk som vill hjälpa till sedan vi öppnade formuläret", säger stabschef Arman Sendi.

Foto: Privat/Joakim Serrander

Eskilstuna2022-03-16 11:56

– Formuläret kom till för att möta den stora viljan och engagemanget vi märkt av, säger Arman Sendi, stabschef i kommunens grupp för flyktingmottagandet från Ukraina.

Redan innan formuläret fanns hörde Eskilstunabor av sig via mejl och telefon till kommunen och frågade hur de kunde hjälpa till. Nu kan den som vill själv knappa in sina kontaktuppgifter på kommunens hemsida och berätta vilken typ av boende man kan bistå med.

Responsen har varit direkt och på de få timmar som webbformuläret legat uppe på kommunens hemsida har redan 20 intresseanmälningar kommit in, berättar Arman Sendi.

– Det är underbart att det finns en så stor vilja att hjälpa till. 

Samtidigt poängterar han att det ännu inte finns något behov av bostäder då det först är kommunens egna boendeplatser som ska användas.

undefined
Nu väntar kommunen på att Migrationsverket ska höra av sig med en förfrågan om att ta emot de första anvisade flyktingarna.

I går berättade vi om var i stan de här platserna nu ordnas fram.

Arbetet pågår för fullt med att iordningställa dem och madrasser och sängar har köpts in.

Ännu har ingen förfrågan om mottagande från Migrationsverket inkommit till kommunen men Arman Sendi menar att det bara är en tidsfråga innan de första anvisade flyktingarna kommer till Eskilstuna.

Och den som vill hjälpa till med bostad här och nu får helt enkelt vänta på att ni ska höra av er?

–Ja, man får vänta och se om behovet uppstår, just nu ser vi inget, men man vet inte vad som händer, säger Arman Sendi.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!