Föresatsen att vända sig till polisen med en begäran om avvisning av de EU-migranter som haft nattläger i Tillgången kom från "Trygga Eskilstuna" – Eskilstuna kommuns lokala brottsförebyggande råd.
Rådets ordförande är Annelie Klavins Nyström (M).
– Uppdraget är avslutat i och med avvisningen men vi vet ju inte vad som händer nu, det kanske behövs ytterligare åtgärder, säger hon.
Vad menar du med ytterligare åtgärder?
– Jag tänker att de kanske placerar sig på ett annat ställe där samma problem uppstår igen och vi måste ta ett likadant omtag helt enkelt, säger Klavins Nyström.
Hon medger att upprepade avvisningar av hemlösa EU-migranter egentligen inte löser något.
– Nej, men förhoppningsvis kan de hitta ett ställe där det inte uppstår otrygghetsproblem, sanitära problem, brandrisker och dylikt som vi haft att hantera den här gången, säger hon.
Kommunen kommer dock inte att agera för att hitta en ny plats.
– Nej, det kommer vi inte att göra.
Då ingen i dagsläget vet vad konsekvensen av avvisningen blir kommer kommunen att hålla EU-migranterna under viss uppsikt.
– Vi, det är fyra kommunalråd och en polis, kommer att ha en avstämning nästa vecka för att se vad som händer och var de tar vägen. Det kan ju finnas lösningar som inte medför några problem och vi ska inte bråka om det inte behövs, inte avvisa om inte avvisning är nödvändig.
Enligt Annelie Klavins Nyström berördes cirka 25 personer direkt av torsdagens avvisning vid järnvägsstationen. Totalt uppskattas antalet EU-migranter i Eskilstuna till cirka 60.
– De andra har hittat en plats att sova på och jag är säker på att de här också kommer att göra det. Det finns lösningar det är bara det att det inte blir några kommunala lösning.
Vilka reaktioner har du fått på avvisningen?
– Det har ringt hela tiden. De flesta är positiva till att vi har tagit tag i det här. Jag har även fått mejl där man skrivit att "nu törs vi gå i tunneln igen". De enda negativa rösterna har hittills kommit från politiskt håll, från Vänsterpartiet och Miljöpartiet.