I över ett och ett halvt år har Gamla kiosken på Fristadstorget 1 varit stängd. Hyresgästen Sattar Katia, 57, som tidigare drev kioskverksamhet i lokalen, slår inom kort upp portarna på nytt – och den här gången är det glassförsäljning som gäller.
Han planerar att redan på fredag – eller senast på måndag – öppna glasskiosken Glasstorget som ska sälja bland annat pinnglass, glasstrutar, mjukglass och glassbåtar. Glassen kommer från det skånska familjeföretaget Engelholms glass som varje år tillverkar 1,8 miljoner liter gräddglass.
– Vi tänkte att vi ska köra något annat än GB och Triumf. Något som är nytt i Eskilstuna, säger Sattar Katia.
Det kommer att finns bord med några sittplatser för kunderna både inne i kiosken och utanför på gatan.
På vintern kommer glassverksamheten att ersättas av en caféverksamhet som kanske kommer att heta Café Torget.
– Jag vill fokusera på smörgåsar eftersom det är många som jobbar i stan som efterfrågar det.
Sattar Katia driver redan två andra kiosker tillsammans med sin hustru Sawsan Gabban, 55 och Johan Gayath, 21. Det rör sig om kioskerna My Way på Fristadstorget 4 och Hanin på Kungsgatan 22. Glasstorget är tänkt att skötas av Johan Gayath och ytterligare en person.
Sattar Katia har hyrt Gamla kiosken på Fristadstorget 1 i fyra år. Kioskverksamheten gick inte så bra, bland annat på grund av snatterier. Familjen slog igen kiosken för drygt ett och ett halvt år sedan och köpte i stället kiosken Hanin på Kungsgatan 22 som det har gått bättre för, bland annat tack vare att den konkurrerande Pressbyrån samt kiosken i Cityhuset har stängt.
Sattar Katia har kontrakt på lokalen på Fristadstorget 1 i tre år framåt. Egentligen ville han bryta kontraktet i förtid, men hade då behövt betala flera hundra tusen kronor till hyresvärden.
– Vi tänkte att vi behövde hitta på någon verksamhet så att vi inte bara betalar hyran i onödan., säger han.
Sattar Katia och Sawsan Gabhan kommer ursprungligen från Irak. Sattar Katia kom till Sverige som flykting 2001 och Sawsan Gabhan kom något senare på anknytning. Sonen Johan Gayath är född i Sverige. Sattar Katia är tolfte generationens guldsmed. Han har tidigare drivit guldsmedsverksamhet i Eskilstuna.
– Folk köper inte lika mycket guld i Sverige som i vårt hemland. Marknaden har inte heller hjälpt till. Därför har jag satsat på kiosk i stället.
Han säger att det är tufft att driva företag i centrum, bland annat på grund av de höga hyrorna som för butiker och restauranger kan uppgå till mellan 50 000 kronor och 75 000 kronor i månaden.
– Många verksamheter har stängt. Man vågar inte starta någon ny verksamhet för att fastighetsägarna kräver så jättemycket: Höga hyror och några vill ha förskott på hyran i sex eller nio månader. Alla har inte råd med det.
– Dessutom är det kris i samhällsekonomin.
Han berättar att det blir långa arbetsdagar för honom i kiosken My Way. På vardagar kan det ofta bli 12-14 timmar per dag. På fredagar och lördagar blir det så mycket som 40 timmar sammanlagt.
– Vi är den enda kiosken i Sörmland som har öppet från till exempel sju på fredag morgon till tre på natten, säger Sattar Katia.
– Det är mycket, men jag har en familj som jag måste försörja och jag är inte den typ av människa som sitter och väntar på hjälp.