Det är en ovanlig situation som råder i Stattmålet. Först dömdes Bülent Karpuz till livstids fängelse och utvisning för grov mordbrand. Sedan ogiltigförklarade hovrätten domen och återvisade den till tingsrätten på grund av rättegångsfel.
Med andra ord är Karpuz fortfarande bara åtalad och inte dömd – och tingsrätten måste få till en ny rättegång.
I går hölls en kombinerad häktningsförhandling och möte om hur fallet ska hanteras.
Får restriktioner
Åklagaren fick åter tillstånd att belägga Bülent Karpuz med restriktioner.
– Han har inte möjlighet att ta kontakter utåt utan att allt går igenom en säkerhetskontroll. Men han får ta emot bevakade besök av anhöriga, säger kriminalkommissarie Svante Melin på länskriminalen.
Hovrätten menade att tingsrätten inte i tillräcklig utsträckning försökt få till förhör med tre vittnen i Turkiet och hävdade därför rättegångsfel. Frågan är hur rätten ska lösa förhören den här gången.
Ville ha hjälp
I går beslutades att söka hjälp från Justitiedepartementet och dess underavdelning Enheten för brottmålsärenden och internationellt rättsligt samarbete, BIRS, i kontakten med Turkiet.
– Vi hemställer om rättslig hjälp med bevisupptagning med tre vittnen i turkisk domstol. Där både åklagaren och försvaret får ställa frågor till vittnena, säger rådman Bertil Jarl.
Med andra ord hoppas man att de turkiska myndigheterna går med på att förhör hålls med vittnena på plats i Turkiet, något som dock visat sig vara svårt tidigare.
Bülent Karpuz försvarare, advokat Hans Sundberg, var tveksam till varför en av de turkiska männen skulle förhöras som vittne och menade att åklagaren i stället borde inleda en förundersökning mot honom då Karpuz tidigare sagt att mannen kan ha haft något med branden att göra.
– Jag har inte tillräckliga bevis för att inleda en förundersökning, svarade chefsåklagare Ulf Stålhane.
Förutom svårigheterna kring förhören behandlades även andra problem.
– Vi vet inte när nya förhandlingar kan börja än. Vi vill få klart med Turkiet först och avvaktar hur det går, säger Bertil Jarl.
Enligt honom finns tankar på att försöka komprimera rättegången i jämförelse med den tidigare och att möjligtvis använda tidigare videoupptagningar från vittnesförhör.
Sedan är frågan vilken domare som ska användas och hur man ska lösa lokalfrågan.
Flera stora rättegångar ska inledas den närmaste tiden samtidigt som byggnationer ska göras i tingsrätten. Som en sista utväg kan rättegången komma att hållas i en lokal utanför tingsrätten i Eskilstuna.