Nytt regelverk orsak till oklarheter runt Greklandsresa

Kirurgklinikens resa till Grekland hade godkänts av divisionsledningen. Trots det stoppades den av landstingsdirektören kort före avresan. Orsaken: oklarheter kring vilka som hade mandat att ta beslut om utlandsresor.

Foto: Fotograf saknas!

Eskilstuna2015-05-06 05:00

För några veckor sedan berättade Eskilstuna-Kuriren om kirurgklinikens studieresa till Aten. Syftet med resan var att hela personalgruppen skulle få möjlighet att arbeta med förbättringsarbete och samtidigt kombinera det med studiebesök i ett annat land.

Hela upplägget var klart, schemat spikat och resan betald när allt plötsligt blåstes av – cirka en månad före den planerade avresan.

– Personalutveckling utomlands är inte motiverat. Därför ställs resan in, förklarade landstingsdirektör Jan Grönlund, som då uppgav att han endast haft kännedom om resan i några dagar.

Han sa också att en sådan aktivitet skulle kunna påverka förtroendet för landstinget negativt.

Varför Jan Grönlund inte känt till resan tidigare förklarade han så här:

– Beslut ska fattas så nära verksamheten som möjligt så det är inga konstigheter, men man kan ju alltid vara efterklok.

Men divisionsledningen skulle aldrig ha godkänt resan, menar Maria Karlsson, kommunikationschef på Landstinget Sörmland.

– Det var ett formellt fel. Alla resor ska godkännas av landstingsdirektören, menar hon.

Tidigare kunde beslut om utlandsresor tas av divisionscheferna men reglerna har nyligen ändrats.

Divisionschefen Elisabet Lundevall menar dock att beslutet om Greklandsresan togs i januari, innan de nya reglerna trädde i kraft.

Nu framkommer det dock att det har rått oklarheter om när de gamla reglerna upphörde.

– Det är olyckligt men inte konstigt när man byter till nytt regelverk, säger Maria Karlsson.

Maria Karlsson förklarar att beslutet om det nya regelverket visserligen togs den 20 januari men att divisionschefernas mandat till beslutsfattande försvann vid årsskiftet i och med att länssjukvårdsnämnden upphörde.

Och enligt landstingsdirektör Jan Grönlund är det ändå inte den frågan som är väsentlig.

– Besluten måste ändå tänkas igenom och man måste fundera på hur saker och ting uppfattas, säger han.

– I det här fallet var det inte bara jag som reagerade utan även Jörgen Striem (hälso- och sjukvårdschefen, reds. anm.). Vi har en resepolicy och det är viktigt att man ställer sig frågan om resan är befogad, fortsätter han.

Enligt Jan Grönlund finns det dock vissa oklarheter runt hur externa medel ska användas. Och det var just externa medel – alltså inte pengar från sjukvårdsbudgeten – som skulle finansiera Greklandsresan. Det var pengar som kirurgkliniken fått in genom att delta i olika typer av forskningsprojekt.

– Min uppfattning var att den här typen av externa medel fick användas till sådana här aktiviteter, säger divisionschefen Elisabet Lundevall.

Nu ska landstinget med hjälp av en extern granskning klargöra hur sådana pengar kan användas.

Resan skulle ha kostat cirka 600 000 kronor. Av dem har man endast fått tillbaka en bråkdel.

– Vi har fått tillbaka cirka 35 000 för flygbiljetterna, säger Elisabet Lundevall.

Men Jan Grönlunds beslut att resan inte ska genomföras står ändå fast.

Resan skulle ha genomförts 11–17 maj, det vill säga under Kristi himmelfärdshelgen. För personalens del blev beslutet att ställa in resan en stor besvikelse, vilket har uttryckts på tidningens insändarsida.

"Vi i personalen hade gjort det mesta av det här på vår fritid, då det var planerat att ske mestadels under helgdagar (---). Inga patienter hade blivit lidande på grund av studieresan" skriver en sjuksköterska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om