Odlingarna försåg Vasas soldater med öl

Gustav Vasas soldater fick fem liter öl var varje dag. Mycket öl blev det, och mycket humle behövde odlas. Just nu kan du kika in på de runt 400 år gamla lämningarna efter en av odlingarna. Och alldeles intill finns rester av en boplats daterad till järnåldern.

Foto: Fotograf saknas!

Eskilstuna2014-09-17 06:00

Eskilstuna kommun vill, som vi berättade förra veckan, utreda förutsättningarna för bostäder på ödetomten intill Slottsskolan, och har beställt en arkeologisk förundersökning av marken.

I drygt två veckor har de tre arkeologerna från Stiftelsen Kulturmiljövård i Västerås jobbat intensivt innanför stängslet på tomten Alfeldtsgatan/Klostergatan/Kyrkogårdsgatan. Arbetet fortsätter någon vecka till.

Chefsarkeolog Jonas Ros visar runt på arbetsplatsen.

– En grävmaskinist har grävt ett antal sökschakt åt oss, och de flesta har vi redan grävt igen. Vi har hittat rester av bebyggelse från 1800- och 1900-talet, men det är ju inga fornlämningar.

Det är däremot resterna av den förhistoriska boplats man ytterst försiktigt grävt fram i korsningen Alfeldtsgatan-Klostergatan. Ett minne så gammalt som från järnåldern.

– Vi tror att det har varit en boplats, med någon form av aktivitet i anslutning. Vi får se vad vi kommer fram till när vi är klara här.

Utanför den gamla boplatsen löper en stenläggning från en i jämförelse modern tid; 1600-talet. En gatusträckning, tror Jonas Ros, förmodligen i riktning det slott Eskilstuna en gång kunde ståta med.

Också det tredje fyndet har kopplingar till 1500-1600-talet och slottet. Och till dess törstiga mannar.

– Det här är delar av slottets humleträdgård. På fyra-fem meter höga stolpar växte humlen, som skördades, torkades och användes i öltillverkningen.

– Som Wasas soldat fick du fem liter öl om dagen. Det kan inte ha varit så starkt. Men man åt mycket salt mat på den tiden, och vattnet var av dålig kvalitet. Därav mängderna öl, förklarar Jonas Ros och visar hur de tjocka humlestängerna sticker upp ur marken. De är fixerade på plats med hjälp av stenar och tegel, också det troligen från slottet. Arkeologerna ska se till att datera stolparna.

Men något som sätter käppar - eller stolpar - i hjulen för kommunens byggplaner har arkeologerna inte funnit. På flera håll är tomten söndergrävd av tidigare byggen och eventuella fornfynd för länge sedan försvunna.

– Mellan den fornhistoriska bebyggelsen och slottslämningarna finner vi intet. Inga spår av någon till exempel medeltida bebyggelse.

De tar nu fram, dokumenterar och tar bort de lämningar de hittat så marken blir tillgänglig för bostadsbyggande.

– Och under tiden är det så roligt när Eskilstunabor stannar till, frågar lite och berättar att de bott här eller handlat i affären som låg i hörnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om