Majoriteten presenterade under tisdagen sin budget för 2017. Bland annat kunde vi berätta att S, M och C höjer skolpengen i grundskolan med 29,2 miljoner kronor. Överskottsmålet är satt till 152,9 miljoner kronor.
– Vi måste ha ett bra plus på sista raden för att klara av kommande investeringar utan att behöva låna för mycket, förklarar kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).
Oppositionen är av annan uppfattning.
– Kommunens överskott är för högt i förhållande till de behov som finns nu, säger V:s gruppledare Maria Chergui.
Partiet vill i sin budget höja skolpengen med 41 miljoner kronor nästa år, och höja tillägget som kompenserar för föräldrarnas utbildningsbakgrund med 27 miljoner kronor. För att klara detta nöjer sig V med ett plusresultat på 104,8 miljoner kronor – nästan 50 miljoner mindre än majoriteten. V vill dessutom höja skatten med 10 öre vilket ger ett tillskott på totalt 20 miljoner kronor.
Stärkt personaltäthet inom skolan är ett av MP:s prioriterade områden. Ett annat är miljön, genom utbyggnad av bland annat solenergi och cykelbanor. Även MP nöjer sig med ett överskott som är nästan 50 miljoner lägre än majoritetens.
Även Liberalerna lägger i sin budget 14,6 miljoner kronor på barn- och utbildningsnämnden och höjer skolpengen i såväl förskola som grundskola och gymnasium.
– Totalt med nästan 20 miljoner mer än majoriteten, säger gruppledaren Niklas Frykman.
L fokuserar också på jobb i form av en arbetsmarknadssatsning med 500 nya jobb, som till exempel assistenter och biträden. Kostnaden är 138 miljoner Dessutom vill L sänka skatten med 10 öre – kostnad totalt 20 miljoner kronor. Finansieringen av partiets satsningar sker genom lägre överskottsmål, en lång rad mindre nedskärningar på olika områden samt att traineejobben slopas.
Kristdemokraterna lägger 23,1 miljoner kronor mer på barn och utbildning, Bland annat vill partiet höja skolpengen med 10 miljoner kronor och satsa lika mycket på elevvård. KD:s ekonomiska plusresultat ligger i nivå med Liberalernas
Sverigedemokraterna är det enda oppositionspartiet som inte sänker överskottsmålet i förhållande till majoriteten – tvärtom ligger partiet drygt 10 miljoner över. Ändå vill SD bland annat höja skolpengen med 45 miljoner kronor, satsa 21 miljoner på vuxenutbildning och 37 miljoner på mer personal inom vård och omsorg för att få ner sjukskrivningarna.
Finnansieringen är svårberäknad. Assimileringspolitik ska ge 15 miljoner kronor och minskade sjukskrivningar 20 miljoner. Dessutom räknar SD med 30 miljoner i minskade socialbidrag, att jämföra med majoritetens förhoppning på drygt 4 miljoner mindre.