Optiker slår larm om barns skärmtid: "Det är många barn som får synproblem"

Fler och fler barn uppsöker i dag en optiker. Föräldrar tror att det har med synen att göra och de har oftast rätt. Problemet är oftast lättare att få bukt med än vad många tror. Minskad skärmtid är första steget.

Foto:

Eskilstuna2019-04-02 16:11

– Problemet med telefoner är att vi tar dem närmare och närmare ögonen. Samtidigt blir de större och det kommer mycket starkt ljus från skärmen. Det är ett ökat problem i vårt samhälle, säger Lisa Rosenvik Sundh, legitimerad optiker på Synoptik i Eskilstuna.

– Det är många barn som får synproblem, men det mesta går att åtgärda genom att minska deras tid framför skärmar, förklarar Lisa Rosenvik Sundh.

När ett barn sitter framför en skärm nära sig spänner sig ögat. Efter en tid blir ögat ansträngt vilket ofta märks genom att barnen får huvudvärk, blir trötta, känner sig överansträngda och i bland till och med ser suddigt på långt avstånd då de tittar upp.

– Det här problemet har krupit ner i åldrarna, vi ser att fler barn kommer till oss med tecken på närsynthet. Synbeteendet har ändrat sig från att vi tidigare varit ute mycket och lekt och sett saker på avstånd och nära. I dag är det mer stillasittande inomhus med en skärm av något slag nära ögonen, säger Lisa Rosenvik Sundh.

I dag pratar optiker om att det går att framkalla ett synfel, en så kallad falsk närsynthet. Detta kan framkallas genom att till exempel sitta och stirra in i en datorskärm i flera timmar och under tiden glömma bort att blinka regelbundet.

– Om man sitter framför en dator en längre tid blir ögonen torra om man inte blinkar som man brukar. Detta medför att optiken blir sämre i ögat och leder sen till att vi ser sämre, förklarar Lisa Rosenvik Sundh.

– Vi har märkt att när barn betydligt minskat skärmtiden så har deras syn blivit bättre. Jag hade ett barn hos mig förra året som först skulle behöva ha läsglasögon. Efter min rekommendation att minska skärmtiden radikalt under några veckor kom hon senare tillbaka och var inte längre i behov av läsglasögon. Hennes ögon hade läkt, kan man säga, säger Eva Lindh, legitimerad optiker på Synoptik.

– Dagens barn tycker det är roligt att sitta framför en skärm, de har svårt att ha tråkigt. Vi behöver ändra på det. Håll inte själv på med mobilen jämt där hemma, se till att vara ett gott föredöme. Hitta på saker så att blicken inte alltid är in i en skärm, säger Lisa Rosenvik Sundh.

Även i synbutiken Specsavers har man märkt av ett ökat problem med synen hos barn.

– Det kommer många barn till oss, runt två-tre i veckan. De blir hitskickade från en skolsjuksköterska som uppmärksammat deras problem, säger Renata Kowalska, legitimerad optiker på Specsavers, och fortsätter:

– Vanliga tecken är huvudvärk och trötthet. Eleverna brukar börja klaga på att bokstäverna börjar hoppa eller att de inte ser när de ska läsa.

Ett problem som ökar är att barnen börjar se dåligt på långt håll, trots att de inte är närsynta.

– I dag får vi in barn som ser dåligt både på nära och långt håll, förr var det antingen eller, konstaterar Renata Kowalska och fortsätter:

– Om vi tittar tillbaka i tiden så var det ofta någon i klassen som hade glasögon, och de hade jämt det för att de hade ett synfel. Nuförtiden är det vanligt att flera elever i klassen behöver läsglasögon, vilket var ytterst sällsynt förr.

– Människan är skapad som en jägare, ute på öppna fält. Med tiden har vi ändrats och nu tvingar vi ögonen att arbeta på nära håll under längre tider. Ögat får jobba mycket mer, det spänner sig, och det är väldigt energikrävande och leder till att vi får synproblem, förklarar Renata Kowalska.

Fem vilsamma tips för ögonen

20-20-20-metoden. Ta en paus från skärmen var tjugonde minut. Lyft blicken och fäst den cirka 20 meter bort. Håll blicken där i 20 sekunder, sen kan du återgå till skärmen igen.

Använd läsglasögon, det löser de flesta problemen. Läsglasögon minskar ansträngdheten och tar oftast bort huvudvärk och anspänningar.

Kom ihåg att regelbundet blinka när du sitter vid en skärm.

Var ute i dagsljuset, synen påverkas av solen.

Var utomhus. Använd dina ögon till att fokusera både på långt håll och nära håll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om