Hyresvärden Bostadigus Fastigheter AB har ett avtal om en så kallat treparts förhandlingsordning. Den innebär att hyresvärden förhandlar med Hyresgästföreningen via ett ombud hos föreningen Fastighetsägarna.
Avtalet innebär konkret att hyresvärden måste påkalla en förhandling om förändringar som gäller till exempel hyran. Utan en förhandlingsordning tvingas Hyresgästföreningen driva varje ärende för sig, och hyresgäster som inte är anslutna till Hyresgästföreningen tvingas förhandla direkt med hyresvärden.
Den 27 augusti sa Bostadigus Fastigheter upp förhandlingsordningen med Hyresgästföreningen. Johanna Pettersson är delägare i Bostadigus moderbolag Happy Business som även äger Personalstrategerna i Eskilstuna.
– Vi har inte varit riktigt nöjda med förhandlingsarbetet. Vi tycker inte alltid att man lyssnar, säger Johanna Pettersson.
Enligt Hyresgästföreningen är en förhandlingsordning ett skydd för hyresgästen. Fatma Aksal är förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.
– Vårt önskemål är att värden bestämmer sig för att behålla förhandlingsordningen. Det är en treparts förhandlingsordning vi har just nu med hyresvärden. Om värden inte tycker att treparts förhandlingsordningen passar kanske värden i vart fall kan tänka sig att teckna en förhandlingsordning direkt med oss.
Bland hyresgäster i fastigheten, som har fler än 40 lägenheter, finns det en oro för att hyresvärden i förhandlingar direkt med de enskilda hyresgästerna ska kräva stora hyreshöjningar.
– Vi anar att de försöker höja hyrorna mer än de får eftersom de nyss har lagt om taken, säger en av hyresgästerna som tidningen har varit i kontakt med.
Hyresgästföreningen kan tvinga fram en förlängning av förhandlingsordningen genom beslut i Hyresnämnden. För att det ska vara möjligt krävs att Hyresgästföreningen kan visa att den har hyresgästernas stöd. Hyresgästföreningen har därför vänt sig till hyresgästerna i fastigheten med en enkät.
– Om vi har majoriteten av hyresgästerna med oss så visar praxis att vi sannolikt skulle få igenom en förlängning av förhandlingsordningen, men det är viktigt att komma ihåg att det är en bedömning som hyresnämnden gör i varje enskilt fall, säger Fatma Aksal.
Johanna Pettersson säger att hyresgästerna inte behöver vara oroliga.
– Om vi får gå ur förhandlingsordningen kommer vi att sänka hyran med 144 kronor för alla hyresgäster. Det är den avgift som hyresgästföreningen tar ut för att ha förhandlingsordning.
– De enda hyreshöjningarna vi har är den som är i januari. Vi höjer det vanliga allmänna påslaget som alla höjer. Det brukar ligga på 2-2,25 procent, men det gör ju alla.
Johanna Pettersson understryker att hyresgästerna alltid kan få sin hyra prövad av Hyresnämnden, oavsett om fastigheten har en förhandlingsordning eller inte.
– Oavsett så omfattas man av hyreslagen. Det är väldigt reglerat vad man får höja hyran för.
Hon säger att det inte finns någon koppling mellan takrenoveringen och hyressättningen.
– Det finns ingen relevans i det här med taket över huvud taget. En hyresvärd är skyldig att ha fastigheten i bra skick. Det är ingenting vi kan höja hyran för.
– Det enda man kan höja hyran för är en standardhöjning. Om en hyresgäst exempelvis vill fixa till lägenheten med något som inte redan finns där, till exempel en tvättmaskin, så kan det medföra en mindre hyreshöjning som man kommer överens om i en skriftlig överenskommelse, säger Johanna Pettersson.