Fokus låg i år på övergångsställen, när Synskadades Riksförbund uppmärksammade Vita käppens dag den 15 oktober runt om i landet. I Eskilstuna bjöds kommunens tjänstemän och politiker med på en inventering av tillgängligheten, av lokala förbundsföreträdare.
– Här finns ingenting som hjälper mig att orientera mig, säger Yngve Eriksson där han går längs Nybrogatan, från Fristadstorget till Nybroplan med sin vita käpp i handen.
– Varför inte en rad av vita plattor hela vägen fram till övergångsstället? Det här har vi ju pratat om i flera år. Vi behöver ha ledstråk på många håll i kommunen.
Lena Höjdevall, regionsombudsman för Synskadades Riksförbund noterade det skrala intresset från de inbjudnas sida att delta i rundvandringen.
– Dåligt av kommunen, tycker jag. En enda politiker och ett par, tre tjänstemän har tagit sig tid att komma till vår inventeringsrunda. I Katrineholm deltog åtta politiker. Men, man får väl vara glad för det lilla.
Enda representant för kommunpolitiken var Joel Hamberg (V), som var desto gladare över sin närvaro.
– Vi har ett stort behov av mer kunskap och en utökad dialog i de här frågorna från kommunens sida. Otillgänglighet klassas ju som diskriminering. Men det är oerhört svårt att sätta sig in i de synskadades situation, så det här var nyttigt.
Lena Höjdevall tycker att debatten som förts kring övergångsställens vara eller inte vara i Eskilstunas centrum är underlig.
– Man tar bort olycksdrabbade övergångsställen, men det är väl rätt naturligt att det är på övergångsställena folk blir påkörda? Enligt statistiken sker de flesta dödsfallen i sängen, men inte tar man bort folks sängar för det?