Vad är det som gäller och vad skiljer en cykelpassage från en cykelöverfart?
– Innan cykelöverfarter sitter vägmärke och vägmarkeringar som markerar att fordon har väjningsplikt. Cykelpassager är markerade med små fyrkantiga rutor på vägen, kan sitta ihop med ett övergångsställe, förklarar Magnus Forslund, gruppchef på trafikpolisen Eskilstuna.
Cykelpassager är markerade med vägmarkering för cykelpassage och ska användas av cyklister eller förare av moped klass II, för att korsa en väg. Vid obevakade cykelpassager ska fordonsförare på vägen anpassa hastigheten, så att det inte uppstår fara för cyklande som är ute eller på väg ut på cykelpassagen, enligt Trafikförordningen. Cyklister och förare av moped klass II som kommer från en cykelbana har väjningsplikt när de korsar en väg. Vid bevakade cykelpassager regleras trafiken av trafiksignaler eller av polis.
Vad gäller när en cyklist redan är ute på cykelpassagen och en bil kommer körandes?– Om en cyklist är på väg ut eller är ute på passagen ska bilisten lämna företräde, detta enligt Trafikförordningen, men det ska alltid finnas ett samspel mellan cyklist och bilist, menar Magnus Forslund.
– Sen kan man alltid ställa sig frågan, när är cyklisten på väg ut? Det kan finnas ett men, om och varför när man tolkar trafikreglerna. Det blir bedömningar från fall till fall om omständigheterna, när det kommer upp i Tingsrätten.
Om vi drar paralleller till dödsolyckan vid Sveaplan för en tid sedan, cyklisten var ute på cykelpassagen när olyckan skedde. Enligt lagen skulle då busschauffören vara skyldig att lämna företräde?– Enligt trafikreglerna borde chauffören ha stannat, men som sagt, det ska alltid finnas ett samspel mellan cyklister eller fotgängare och bilister vid överfarter. Sen kan det finnas omständigheter som kan påverka situationen, det kan finnas något i omgivningen som kan vara störande. Vid dessa fall bör man iaktta ännu större försiktighet.
Cykelöverfarter ska användas av cyklister eller förare av moped klass II, för att korsa en väg. De har vägmarkering och vägmärken för cykelöverfart samt en utformning som säkrar att fordon inte förs med högre hastighet än 30 kilometer i timmen. Cyklister och förare av moped klass II som färdas ut på en cykelöverfart från en cykelbana ska ta hänsyn till avståndet och till hastigheten hos fordon som närmar sig överfarten. Fordonsförare har väjningsplikt mot cyklande och förare av moped klass II som är ute på eller just ska färdas ut på cykelöverfarten.
Vid cykelöverfarter, ska fordonsföraren alltid lämna företräde till cyklister?– Vid en cykelöverfart har bilisten alltid skyldighet att lämna företräde, även till de som kommer med moped klass II. Samtidigt bör cyklister och mopedister anpassa farten när de ska passera en väg, även om det är över en cykelöverfart där de har företräde.
I Eskilstuna finns det sex cykelöverfarter.
– De finns på Västra Åsgatan, två på Kyrkogatan, Strandgatan och Dalgången. Vi har även en på Ärstavägen som är planerad att vara en cykelöverfart, säger Petter Skarin, trafikplanerare på Eskilstuna kommun.
Varför är det cykelöverfarter på just dessa platser?– Tre primära skäl. Platser med högt flöde av bilar och cyklister. Stråktänk, långsiktigt tänkande. Vi har fått nya möjligheter att bygga och väljer då cykelöverfarter i stället för cykelpassager.
Är fler cykelöverfarter planerade?– Vi har inga i budget, men vi har platser som behöver byggas om och då planerar vi för cykelöverfarter där. Det blir fler i staden.