Från Parken Zoo-köparen Mimir Capitals sida sade man sig vara fokuserad på att driva inkomstbringande verksamheter året runt. Just en sådan investering är redan beslutad. I december tecknade Parken Zoo ett avtal med Prison Island. Bolaget upplåter rättigheten att använda äventyrskonceptet fram till 2026.
Redan i oktober ska de nya äventyrslokalerna tas i bruk. Enligt avtalet skapas 20 celler med djungeltema och diverse utmaningar.
Prison Islands vd Anders Jackson berättar att man började uppvakta Parken Zoo under fjolåret.
– Till slut högg de och avtalet ska så vitt vi vet inte påverkas av att Parken Zoo har sålts. Man kan alltid bryta ett avtal, det kostar bara mer eller mindre. Enligt det som skrivits om affären så vill köparen (Mimir) bredda och utveckla Parken Zoo, och ha aktiviteter hela året. Det ligger helt i linje med det erbjudande vi har, säger han.
Enligt Anders Jackson ska ombyggnationen starta om några veckor.
– Uppbyggande av celler och installation av våra aktiviteter tar åtta till tio veckor. Stora delar av det som i dag är huvudkontor utryms och kontorsdelen flyttas till annan plats på området.
Prison Island startade i Västerås 2004 under namnet Arosfortet. Sedan 2014, då bolaget bytte namn och satsade på att sprida konceptet via franchise, har verksamheten tagit rejäl fart.
Prison Island-anläggningar finns i dag i 13 städer. Åtta i Sverige, två i Finland respektive Holland samt en i Norge. I sommar öppnar man i Spanien och sedan står Berlin på tur.
Bolagets vd säger att verksamheten för närvarande expanderar kraftfullt.
– Vi hade en riktig boom förra året och byggde sex nya anläggningar. Två har blivit färdiga i år (Malmö och Oslo) och vi räknar med att starta i såväl Göteborg som Eskilstuna under året. Flera nya avtal är också på gång.
Han beskriver konceptet som ett "Fångarna på Fortet utan Gunde, tigrar och spindlar".
– Prison Island bygger på teamwork och varje lag får en nyckelbricka till äventyrscellerna. Cellerna innehåller utmaningar som kan vara fysiska, tekniska eller taktiska, eller flera i kombination, och så tävlar man mot varandra och får poäng beroende på hur bra det går, säger Anders Jackson.
Kortväxta guider ingår inte i Prison Island-konceptet, äventyren styrs istället av datorer.
– Äventyrscellerna övervakas av detektorer, laserstrålar och olika givare och en it-lösning som styr allt det här. I Eskilstuna blir det celler med djungeltema för att passa med djurparken.
Värdet på avtalet med Parken Zoo vill Anders Jackson inte avslöja. Han säger dock att kostnaden för att färdigställa "Jungle Prison Island" (arbetsnamnet) i Eskilstuna väntas uppgå till cirka två miljoner kronor.
Det finns för övrigt en länk mellan Prison Island och Parken Zoo. Bolagets före detta vd Mats Ericson var med och startade Prison Island i Linköping 2014, då som inhyrd vd. Mats Ericson som nu har lämnat Prison Island berättar att anläggningen i Linköping lockar 30 000-35 000 besökare per år.
– Jag tror på konceptet och att det kan passa mycket bra i Parken Zoo. Prison Island har högsäsong när Parken Zoo inte har det och tvärt om. Det riktar sig delvis till en annan målgrupp och ger Parken Zoo en möjlighet att kommunicera med kunderna hela året.