Pernillas oro för jobbet: "Kanske inte finns kvar"

Montören Pernilla Eriksson, 42, i Eskilstuna är en av de som drabbas när Trump chockhöjer importtullarna till USA. 
Hon tillverkar motorvärmare som sitter i amerikanska General Motors bilar.  
– Det Trump håller på med är inte bra, säger hon. 

Pernilla Eriksson på Calix AB monterar motorvärmare som säljs till USA. Hon befarar att Trumps importtullar ska påverka hennes arbetsplats. "På sikt så kan det väl bli att allting kanske inte finns kvar", säger hon.

Pernilla Eriksson på Calix AB monterar motorvärmare som säljs till USA. Hon befarar att Trumps importtullar ska påverka hennes arbetsplats. "På sikt så kan det väl bli att allting kanske inte finns kvar", säger hon.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2025-04-04 04:58

Montören Pernilla Eriksson är en av de cirka 100 anställda på Calix AB som bland annat tillverkar motorvärmare som de säljer till biltillverkaren General Motors i USA. När Eskilstuna-Kuriren träffar henne på fabriksgolvet på torsdagen håller hon på att läcktesta och eltesta motorvärmare. 

– Det här är vår sista station innan vi skickar dem till USA. Varenda enhet har en egen QR-kod så att om de skulle hitta fel på den kan de se att vi har läcktestat och eltestat den och vilket material vi har haft, berättar hon. 

Calix AB tog över uppdraget att leverera motorvärmare till General Motors från ett amerikanskt företag. Nu finns det en oro på Calix för att Trumps tullar ska leda till att företaget tappar i konkurrenskraft

– Det Trump håller på med är inte bra, säger Pernilla Eriksson. 

undefined
Pernilla Eriksson på Calix AB monterar motorvärmare som säljs till USA. Hon befarar att Trumps importtullar ska påverka hennes arbetsplats. "På sikt så kan det väl bli att allting kanske inte finns kvar", säger hon.

Risken finns att General Motors ska gå tillbaka till den amerikanska leverantören om Calix produkter blir dyrare att importera till USA. 

– Då blir väl risken att de inte kommer att köpa härifrån utan att de kanske går tillbaka, säger Pernilla Eriksson.  

Är du orolig för jobbet på sikt?

– Ja, det är klart att på sikt så kan det väl bli att allting kanske inte finns kvar. Att de inte kommer att köpa in någonting från USA. Det är klart att det påverkar, säger hon.  

Calix AB:s vd Henrik Gadd menar att tullarna skapar en enorm turbulens. 

– Det finns en risk att den lågkonjunktur som vi börjar se att vi kan komma ur förlängs. Sedan är det aldrig bra heller när det blir såna här tullar. Det kommer inte att gynna oss som stor exportör. 

undefined
Calix AB:s vd Henrik Gadd visar motorvärmaren som berörs av USA:s nya importtullar. "Det kommer inte att gynna oss som stor exportör", säger han.

Henrik Gadd säger att verksamheten i Eskilstuna kan komma att påverkas om tullarna blir bestående. 

– Så länge den här motorvärmaren lever i den bilplattformen som normalt sett varar i sju år är det ingen direkt risk som vi ser det, men den dagen den här motorplattformen ska ersättas finns det en teoretisk risk att vi ersätts.

Markus Gunnerfjäll är vd på Anva Tubes & Components AB som har cirka 50 anställda i Eskilstuna. Företaget tillverkar komponenter åt främst Scania, Volvo, SKF och Epiroc. 

– Bedömningen är att vi blir inte påverkade direkt för vi har inga kunder i USA, men indirekt via våra stora kunder. Hur de kommer att påverkas vet jag faktiskt inte. På något sätt kommer de att påverkas antar jag. 

undefined
Anva Tubes & Components AB i Eskilstuna berörs indirekt av Trumps tullar. "Jag tror ingen tjänar på det här, kanske allra minst USA", säger vd Markus Gunnerfjäll.

Han säger att han inte tror på tullar och handelshinder. 

– Frihandel känns mer rimligt, men nu är vi där vi är. Jag tror ingen tjänar på det här, kanske allra minst USA. 

Anne Bast är kommunikationschef på Volvo CE som har drygt 2 000 anställda i Eskilstuna. Hon säger att Volvo CE har en liten del av sin produktion i USA i form av en fabrik i Pennsylvania som bland annat tillverkar hjullastare. Den största delen av Volvo CE:s produkter som säljs i USA tillverkas dock i andra länder och berörs därmed av importtullarna. 

– Det importeras grävmaskiner från Korea, dumprar från både Sverige och Brasilien och även större och mindre hjullastare som kommer från Europa. 

undefined
Anne Bast är kommunikationschef på Volvo CE. "Det blir dyrare att importera varor till USA", säger hon.

Anne Bast säger att Volvo CE ska analysera hur de nya tullarna kommer att påverka företagets konkurrenskraft i USA. 

– En effekt som vi ser är att den ökade kostnaden troligtvis landar i priser gentemot våra kunder som kompensation, säger hon. 

– Det är för tidigt att säga om det påverkar verksamheten i Eskilstuna framöver. 

Michael Rydell är vd för Eskilstuna fabriksförening som har över 100 medlemsföretag i den tillverkande industrin. Många är underleverantörer till större exportföretag. Michael Rydell säger att företagens orderingång var på väg att stabiliseras efter en lång period av nedgång, men att tullarna kan att ändra den bilden.  

undefined
Michael Rydell, vd Eskilstuna Fabriksförening. "Det kommer att bli mindre affärer och under en period", säger han.

– Allmänt är det klart att det kommer att bli mindre affärer och under en period innan det här på något sätt sätter sig. 

Michael Rydell säger att frihandel är en mycket viktig fråga för Sverige. 

– Hela Sveriges framgång bygger på exportindustrin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!