Personalen: Kaos inom socialtjänsten och barn far illa

Fler och komplexa ärenden. Personal som sjukskriver sig eller slutar. Nu vittnar fler socialsekreterare om kaoset på socialtjänstens två utredningsenheter. "Vi räcker inte till för Eskilstunas barn och unga som far illa".

Tidningen har pratat med flera socialsekreterare på utredningsenheterna barn och unga. De vittnar om att både personal och barn far illa i Eskilstuna.

Tidningen har pratat med flera socialsekreterare på utredningsenheterna barn och unga. De vittnar om att både personal och barn far illa i Eskilstuna.

Foto: Enes Mehmedagic

Eskilstuna2023-01-20 06:47

Tidningen har tidigare skrivit om att kommunen under flera års tid brutit mot socialtjänstlagen utredningstider för barn. Var tredje utredning har passerat fyra månader, vilket är den gräns lagen anger.

Nu vittnar personal på utredningsenheterna om en långt gående arbetsmiljöproblematik som går ut över de barn som far illa i Eskilstuna.

Ingen av de socialsekreterare som tidningen har pratat med vill framträda med namn eller bild. Men samtliga arbetar – eller har arbetat – på de berörda utredningsenheterna.

– Den höga arbetsbelastningen som finns, oerfaren personal och stor personalomsättning gör att vi inte räcker till för Eskilstunas barn och unga som far illa, säger en socialsekreterare.

undefined
Tidningen har pratat med flera socialsekreterare på utredningsenheterna barn och unga. De vittnar om att både personal och barn far illa i Eskilstuna.

Personalen flyr arbetsplatsen. Statistik visar att 24 socialsekreterare och två teamledare sagt upp sig sedan januari 2021. För de som har stannat kvar är oron och utmattningen stor. Det finns även en oro för rättssäkerheten och att barn prioriteras bort.

– Vi som ska utreda och stötta de unga som våra kollegor fångat upp räcker inte till. Det har förekommit orosanmälningar i familjehem där barn fått vara kvar för att vi inte kunnat agera tillräckligt akut. Vi behöver kontinuerligt kolla upp jourhemsplacerade barn men vi har missat detta för att vi behövt prioritera annat, säger en socialsekreterare och fortsätter:

– Vi har ett ärende där barn utsatts för sexuella övergrepp där jag utifrån olika omständigheter ser att de inte fått tillräckligt stöd.

Sammanlagt har enheterna 56 stycken helårstjänster. Men på grund av den höga personalomsättningen har flera ärenden under hösten “lagts på hög”, hamnat mellan stolarna eller saknat handläggare. Samtidigt som anmälningarna ökat. Ett sorts moment 22.

– Vi har tappat nästan hela vår arbetsgrupp och de som har längre än ett års erfarenhet kan jag räkna på min ena hand. Nyutexaminerade handläggare har fått handleda nya kollegor redan efter en månad. Kollega efter kollega blir sjukskrivna och vi som är kvar ombeds att vara hoppfulla. Men vi orkar inte mer.

Personal berättar att de pressas av ledning att utföra utredningar snabbt. Särskilt sedan i början av november.

– De senaste veckorna har det pratats mycket om tidningens granskning och vi har pressats mer till att jobba snabbare. Vi hinner inte utföra alla passande aktiviteter för att utreda en situation.

Detta bekräftas i ett mejl som tidningen begärt ut. En enhetschef meddelar att flertalet fått "väldig fart" sedan det framkommit uppgifter om media. I ett annat mejl går det att läsa hur man har magvärk eftersom en inhyrd konsult avbokat sin ärendegenomgång.

undefined
Personal har vittnat till tidningen om att man snabbat på ärendehanteringen sedan tidningen börjat granska socialtjänsten. Ett mejl skickat av en enhetschef.
undefined
Tidningen har tidigare granskat de sena barnutredningarna. Mejl skickat den 9 november. Där framgår det att personal mår dåligt.

En person som inte längre jobbar kvar berättar:

– Jag hade inte ens tagit examen innan jag började arbeta där. Jag fick en massa tunga ärenden utan en ordentlig introduktion. Först de sista två månaderna kunde jag andas. Då hade de insett av de kommer förlora en till och började försöka ta hand om mig. Detta säkert på bekostnad av andra kollegor.

Hon fortsätter:

– Det är en katastrof och ett skräckscenario att man ens säger så, men vi tvingas välja bort barn. Säg att man har 35 ärenden. Det är barnet, plus alla anhöriga. Hur ska jag kunna hjälpa alla dem? Det blir mer fokus på ett ärende som brinner lite mer. Jag gjorde allt i min makt. Men trots det hjälpte det inte. Vad är poängen med att arbeta kvar då?

Hon beskriver vilka konsekvenser uteblivna utredningar kan få.

– Om ett barn orosanmäls för frånvaro i skolan så kan insatser sättas in snabbt. Men eftersom vi inte hinner med så utreds det inte i tid. Då kan barnet vara i en sämre situation längre fram. Vilket kräver ännu tyngre insatser.

undefined
Maria Hedvall, ordförande för SSR i Eskilstuna berättar ett personal på utredningsenheterna flera gånger larmat om en ohållbar arbetsmiljö.

Maria Hedvall är ordförande för Akademikerförbundet SSR i Eskilstuna. Hon ser arbetsmiljön på utredningsenheterna som en effekt av uteblivna åtgärder.

– Det är över ett år sedan personalen signalerade om den höga arbetsbelastningen. Då mådde de inte bra och många slutade. Trots att vi lyfte det med förvaltningsledningen fick vi återigen signaler i våras om att det inte var bra, säger hon och fortsätter:

– Förvaltningen har nu lyft över ärenden till andra enheter. Men medarbetarna upplever fortfarande av att de är för få. Dessutom oroar jag mig över arbetsbelastningen på de andra enheterna också.

Men det är svårt att hitta personal i hela landet. Enligt en undersökning som fackförbundet Vision har gjort anser 63 procent av landets socialchefer det är svårt att rekrytera personal. Områdeschefen Lena Söderqvist Mättää berättar att man söker 10-15 socialsekreterare och man skapat tjänster för seniora handläggare.

– En del i våra åtgärder framåt gällande bemanning är att skapa attraktiva tjänster som gör att vi säkrar bemanningen, säger Lena Söderqvist Mättää.

undefined
Lena Söderqvist Mättää är områdeschef inom socialförvaltningen och Elisabeth Kantor är socialchef. De är väl införstådda med socialtjänstens problematik och har under detta året satt in insatser för att stävja de sena barnutredningarna.

Vad gör ni om ni inte hittar dessa 10-15 socialsekreterare?

– Vi är på ganska god väg och har goda förhoppningar om att gå i mål. Om vi inte gör det så handlar det att antigen fortsätta med konsulter under längre tid eller omfördela resurser som vi har gjort hittills.

Hur ska ni behålla nuvarande personal på utredningsenheterna barn och unga?

– Får vi fler folk på plats får vi en hållbarhet över tid. Det gäller också arbetsmiljön. För att våra medarbetare ska trivas och känna att de gör ett bra arbete måste de ha rimliga arbetsuppgifter, möjlighet till återhämtning, bra arbetsledning och kollegialt stöd. Men också tillräckligt många kollegor. Introduktion vid nyanställning är en annan avgörande sak för att få bra förutsättningar.

Socialnämndens ansvar

Enligt Socialstyrelsen ansvarar socialnämnden för att verksamhetens för verksamhetens ledningssystem innehåller de processer och rutiner som behövs för att verksamheten ska uppfylla de krav som ställs i arbetet med barn som är eller har farit illa. Socialnämnden ska systematiskt  undersöka om insatserna leder till förbättringar för den enskilde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!