I bänken framför Jessica Bergman sitter eleven Roni Touma som sprudlar av entusiasm och energi.
– Om man inte lär sig hur datorprogram fungerar blir man som en dinosaurie som lever i det förgångna, säger han.
– På fritiden håller jag på hela tiden och det här ag vill ägna mig åt i framtiden. Jag har massor av idéer om bland annat appar. Sverige måste hålla sig framme bättre. Att få fler intresserade av IT borde vara lika självklart som att man läser matte i skolan.
Eleverna har just konstruerat att spel som handlar om en bläckfisk som ska fånga stjärnor och fly från hajar. Nästa uppgift blir att konstruera ett valfritt program. Det kan vara ett spel, ett musikinstrument, ett översättningsprogram eller något helt annat. Fantasin får flöda fritt.
IT-skolan är ett samarbete mellan barn- och utbildningsförvaltningen, skolan och näringslivet i kommunen. Initiativet kommer från Eskilstuna fabriksförening.
– Det hade en idé om att väcka intresse för IT och teknik så tidigt som möjligt bland barn och ungdomar, berättar Ollén på barn- och utbildningsförvaltningen.
Syftet är också att visa att behovet av IT-kunskaper är stort på arbetsmarknaden i Eskilstuna och att tidigt ge eleverna en relation till näringslivet.
– Vi hoppas stimulera fler att läsa vidare på en teknisk utbildning eller inom IT efter grundskola och gymnasium, säger Peter Annerstedt som är en av de lärare som jobbar med projektet på Stålforsskolan.
På Stålforsskolan har åttondeklassare haft möjlighet att välja IT-skolan i ämnet elevens val.
– Intresset var enormt, så vi fick lotta ut platserna, berättar Peter Annerstedt.
Under IT-skolans lektioner står konsulter från näringslivet för en stor del av undervisningen. Mary Daowd från CGI är en av dem. Hon arbetar till vardags som projektledare på företaget.
– Vårt företag har hoppat på det här för att vi tycker det är viktigt att bidra till ett ökat samhällsvärde, säger hon. Vi ser framtiden i eleverna. Marknaden behöver IT-kompetens och vi hoppas att fler ska välja högre studier på området.
Mary Daowd tycker att det fungerar jättebra.
– Dagens ungdomar är insatta i att använda teknik. Men programmering är en helt annan sak. Ändå tycker jag att eleverna har lätt att förstå och att använda det vi gått igenom i praktiken.
IT-skolan finns under höstterminen också för elever i årskurs 2 och 4 på Skogsängsskolan.