Pojkarna har brutit “antipluggkulturen”

Marginellt sämre betyg och lägre andel behöriga till gymnasiet. Men också glädjande utveckling bland pojkar. Det visar statistiken över elevernas skolresultat i årskurs nio i Eskilstunas kommunala skolor.

Ett trendbrott har skett i Eskilstuna skolor då pojkarna i årskurs nio för första gången har passerat flickorna gällande andelen med gymnasiebehörighet.

Ett trendbrott har skett i Eskilstuna skolor då pojkarna i årskurs nio för första gången har passerat flickorna gällande andelen med gymnasiebehörighet.

Foto: Jessica Gow/TT

Eskilstuna2019-09-18 20:10

Läsåret 2017/2018 gjorde Eskilstunas kommunala skolor en stark framryckning med de högsta meritvärdena på fem år. När siffrorna för de elever som gick ut nian på våren 2019 presenterades vid en pressträff under onsdagen framgick att den positiva utvecklingen brutits. Det genomsnittliga meritvärdet backar från 216 till 212 medan andelen behöriga till gymnasiet sjunkit från 80,6 till 78,2 procent.

– Det har sjunkit och det är inte roligt. Men man ska inte dra för stora växlar på det. När det gäller gymnasiebehörighet motsvarar det cirka 20 elever, säger Hans Ringström, skolchef i Eskilstuna kommun.

En faktor som dock oroar honom är att skillnaderna mellan skolorna har ökat. En utveckling som är särskilt tydlig är att Årbyskolans resultat sjunkit kraftigt jämfört med året innan. Tendensen syns också i resultaten på Fröslundaskolans mellanstadium.

– Där har vi inte lyckats fullt ut, det står alldeles klart, och där kommer vi att lägga mycket energi framöver. För att kunna utjämna skillnaderna måste vi gå på djupet för att se vilka kompensatoriska insatser som behöver göras. Vi måste motverka effekterna av segregationen och det kan vi göra dels genom fördelningssystemet av pengar, dels genom att ge stöd i utvecklingsarbetet och undervisningen.

Men det finns också glädjande trender i sammanställningen. Hit hör det faktum att pojkarna i årskurs nio tagit ett rejält kliv framåt vad gäller behörighet till gymnasiet.

– På det området har pojkarna passerat flickorna och det är första gången det sker i Eskilstuna. Flickorna har fortfarande högre meritvärde men vi har lyckats få pojkarna att spurta det sista låsåret och förhoppningsvis kan vi skrota bilden av att det finns en antipluggkultur bland pojkarna. Samtidigt måste vi inrikta jämställdhetsarbetet mer mot flickorna, många av dem har ett dåligt mående, säger Hans Ringström.

Mona Kanaan (S), ordförande i grundskolenämnden, säger att det finns många utmaningar inom skolans område.

– Det som framför allt är oroväckande är hur olikvärdiga förhållandena är på olika skolor. Det måste vi göra allt för att bryta. Samtidigt får vi inte bli förlamade, vi måste titta framåt och jag är övertygad om att vi kan lösa många av problemen eftersom vi har en stark struktur i skolorganisationen.

Meritvärden i årskurs 9

Djurgårdsskolan 225

Faktoriet 238

Fristadsskolan 220

Gökstensskolan 227

Skiftingehus 213

Skogstorpsskolan 214

Stålforsskolan 191

Tegelviken 231

Årbyskolan 161

* Meritvärde(Mtv) är summan av elevens 16 bästa betyg från grundskolan. Från och med 2014 kan även det 17:e betyget (i Moderna språk som läses inom ramen för språkval) räknas in utöver de 16 betygen och därmed kan man få max 340 Mtv = "poäng som utgör meritvärde".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om