– Vi tror oss veta i vilka kretsar det här händer. Det handlar om yngre kriminella som även sysslar med annan kriminell verksamhet, som narkotika, stölder och inbrott, och de har en avog inställning både till samhället och till myndigheter, säger Lennart Vestergren på polisen i Eskilstuna.
Han berättar att polisen samarbetar med socialtjänsten i Eskilstunas utsatta områden, och att det pågår insatser för att fånga upp de här individerna. Men det är ett arbete som drivs långsiktigt, och när det saknas bevis för brottslig verksamhet är den typen av insatser de enda som kan göras.
– Jag tror inte att vi kommer kunna hitta några snabba lösningar, utan vi måste driva det här med uthållighet, säger han.
Det lokala brottsförebyggande rådet, Trygga Eskilstuna, är inne på samma spår. De arbetar aktivt i flera av stadens mer utsatta områden, bland annat i Fröslunda där det har initierats en rad trygghets- och gemensamhetsskapande aktiviteter under sommaren.
– Vi kan inte ha poliser i varje gathörn, utan måste fortsätta jobba med trygghetsfrämjande insatser och möta boende i de här områdena, säger samordnaren Eva Carlsson.
Hon betonar att det är polisens och socialtjänstens sak att hantera specifika individer som skapar otrygghet, men har förståelse för att det arbetet inte är helt enkelt.
– Det är svårt att se en röd tråd i var de här bränderna sker och svårt att göra riktade insatser.
Att 2016 redan nu är ett rekordår vad gäller bilbränder i Eskilstuna ser hon som både oroväckande och problematiskt.
– Det är självklart besvärligt. Både utvecklingen, och den oro som bränderna skapar.
Enligt polisen finns det dock en väg till fler uppklarningar och fällande domar mot bilbrännarna, och därigenom åtminstone en kortsiktig lösning på problemet med brinnande bilar: konkreta uppgifter. Från vittnen, eller andra personer som vet saker om bränderna. Om bara tystnadskulturen kan brytas skulle fler utredningar kunna slutföras.
– Det finns många som vet vilka som gör det här. Men av olika anledningar vill de inte prata med polisen, säger Lennart Vestergren.
Vestergren hoppas att de som sitter inne med information eller rentav dokumentation tar sitt förnuft till fånga. Om inte annat för de drabbade bilägarnas skull. Han betonar att de som drabbas av bilbränderna ofta drabbas mycket hårt.
– Man eldar upp bilar för folk som bor i de här områdena. Helt vanliga människor, som kanske inte har någon helförsäkring. Det blir jättekostnader för dem. Det här drabbar inte bara samhället, utan det drabbar enskilda helt vanliga människor.