Förslaget att tio personer, som under många år missbrukat alkohol, ska få flytta in i lägenheter i det gamla ålderdomshemmet Hemlaås har väckt många känslor.
– Vi får inte bara negativa synpunkter. Det finns också Hällbybor som tycker det här mycket väl kan finnas i Hällby och har nyanserade frågeställningar, säger Anders Hagander, biträdande förvaltningschef.
Samtidigt har det också varit högljudda protester och det har hållits ett flertal möten i Hällby under arbetets gång.
– Det har varit stor delaktighet från Hällbybornas sida och det har tagits stor hänsyn till de synpunkter som inkommit. Vi har gjort insatser för att motverka de risker som finns, säger Sarita Hotti.
Vaktbolag på plats
Det hon syftar på är bland annat oro för den ”svans” av människor som kan tänkas komma ut till Hemlaås för att besöka dem som bor där. Människor som kanske inte är lika måna om att ha en bra relation till grannarna som dem som bor i lågtröskelboendet.
– Inledningsvis kommer vi ha rondering av ett vaktbolag i området mellan tre och fyra gånger per dag. De ska se hur läget ser ut så den saken kan utvärderas. De ska stanna till och prata med folk i Hällby, säger Anders Hagander.
En annan oro som folk gett uttryck för är att det kan bli oroligt ombord på bussarna.
– Det är ett fritt boende och är man beroende av alkohol så vill man ju ta sig till systembolaget. Enklast är ju då att ta bussen till Tuna Park eller centrum. Det skulle ju kunna bli oroligt på bussen, säger Anders Hagander.
Han berättar att man därför flyttar busshållplatsen något närmare boendet samt haft diskussioner med bussbolaget Veolia och länstrafiken.
– Busschaufförerna är vana att hantera sådana problem på bussarna, säger Anders Hagander som inte själv känner någon större oro.
Inflyttning i höst
1 oktober kan de första personerna flytta in på Hemlaås – en inflyttning som kommer ske etappvis för att allt ska fungera.
Tanken är att de människor som flyttar in ska få ett tryggt boende – något de saknar i dag. Tryggheten kan i sin tur medföra att alkoholintaget minskar.
Det handlar om ett permanent boende – men det går att ”straffa ut sig”.
– Uppstår allvarliga störningsmoment, kan man bli vräkt, säger Anders Hagander.
Församlingen i Hällby har ställt sig bakom tanken på boendet i Hemlaås, något kommunen är tacksam för.
– Det är bra med att ideella krafter och att kyrkan stöttar. De kan hjälpa till på ett annat sätt än vad en myndighet kan, säger Sarita Hotti.