I snart 15 år har Landstinget Sörmland utbildat 200 barnrättspiloter. Deras uppdrag är att stödja chefer och kollegor med att förverkliga barn och ungdomars rättigheter. Piloterna har fått utbildning som ger kunskap om hur kan öka barn och ungas delaktighet i mötet med vården.
– Det ger tryggare barn och unga samt minskar risken för ohälsa senare i livet, säger pilotsamordnare Åsa Stålhane.
Arbetet med att utbilda barnpiloter beskrivs ligga i linje med landstingets ambition att vara Sveriges friskaste län 2025,
– Vi är lite av en föregångare för hur man jobbar med barns rättigheter, lärande och delaktighet i vården. Det är kul och det underlättar att vi i den här frågan har en tvärpolitisk enighet på området, säger Monica Gustafsson-Wallin som är barnrättsstrateg inom Landstinget Södermanland.
Monica Gustafsson-Wallin var med och drog igång arbetet med att ta fram barnrättspiloter och hon var på plats på Elite Hotell under tisdagen när landstinget arrangerade en inspirationsträff för sina medarbetare. Där passade man också på att uppmärksamma viktiga insatser för barns rättigheter.
– Det är femte gånge som vi delar ut barnrättspriset och det är kul att vi får in så många nomineringar. Av de nio bidragen var det tre som stack ut lite extra och det är jätteroligt att vi kan belöna dem för deras arbete.
Årets tre vinnare är Jan-Erik Roos, Psykiatriska mottagningen Katrineholm, Charlotte Nylander, Barn- och ungdomsmedicinska kliniken MSE, och Per-Erik Wärme, Anestesikliniken MSE och KSK. De fick förutom blommor och diplom dela på prissumman 15 000 kronor, pengar som de uppmanas använda för att förkovra på området kring barns rättigheter.