På räddningstjänsten i Eskilstuna bubblar frustrationen. Hittills i år har man släckt närmare 80 fordonsbränder. Det är betydligt fler än de 67 man ryckte ut på förra året, och redan nu är 2016 det värsta året sedan åtminstone 2006. Kanske det värsta sedan ännu längre tillbaka, men den tillgängliga statistiken sträcker sig inte längre än så.
– Inget annat år har ens varit i närheten, säger ställföreträdande räddningschefen Tobias Erdsjö.
Han berättar att det inte bara är det totala antalet fordonsbränder som är rekordhögt. Andelen räddningstjänsten bedömer som anlagda är också betydligt högre än den brukar vara.
– Tidigare har vi bedömt att ungefär en tredjedel av de här bränderna är anlagda, men enligt vår bedömning är vi nu uppe i ungefär hälften anlagda.
En bilbrand där elden fått fäste är inte helt enkel att släcka, berättar Erdsjö. Det kan ta en kvart. Står bilen dessutom parkerad i exempelvis Råbergstorp handlar det om ett antal minuters framkörning för räddningstjänsten. Det är tänkbart att man vid en sådan brand blir borta från stationen en halvtimme.
Lång tid, i brandsammanhang. Då vill det till att det inte kommer fler larm samtidigt.
– Vi ligger i dag på elva-tolv procent dubbellarm, där vi alltså redan har andra pågående larm. Ju högre den andelen är, desto fler bedömningar behöver vi göra av vad vi ska åka på.
Än så länge har anlagda fordonsbränder inte påverkat räddningstjänstens övriga insatser i Eskilstuna i någon stor utsträckning, och inte lett till någon större skada utöver de rena fordonsskadorna. Men Tobias Erdsjö menar att det snart lär komma att göra det. För varje brand ökar risken för att någonting riktigt otäckt ska inträffa.
– Det är bara en tidsfråga innan det blir allvarliga konsekvenser. Att bilen som brinner står invid ett hus, eller att vi inte hinner dit, säger han.
Erdsjö upplever precis som personalen som släcker bränderna frustration, men har samtidigt förståelse för de svårigheter rättsväsendet står inför när det gäller att lagföra bilbrännarna.
– Det här sker oftast på kvällar och nätter när folk sover, och bevisen brinner ju upp.
På polisen i Eskilstuna är man mer än medveten om detta. Anmälningarna om anlagda bilbränder upprättas, gås igenom och läggs ner. Och det går fort. Trots det stora antalet bränder finns det i dag inte många levande utredningar, och anledningen är just brist på bevis.
Till och med i fall där det finns vittnen läggs utredningarna ner, eftersom vittnesuppgifterna nästan alltid är för vaga.
– Oftast ser man kanske på långt håll hur några personer försvinner från platsen, och sen ser man bara en brinnande bil, säger Lennart Vestergren på polisen i Eskilstuna.