Kommunens upphandlingsenhet hävdade 2014 att två företag i samma koncern, med säten i Spånga och Västerås, lämnat onormalt låga anbudspriser på flyttjänster. Trots att de lämnade de lägsta anbuden gick ramavtalet till ett annat (Eskilstuna) bolag.
Kommunens ansåg att de onormalt låga anbuden (de benämns just så) var en konsekvens av taktisk prissättning och koncernstrategisk anbudsgivning. Vissa av bolagens tjänster kostade en (1) respektive tio kronor. Kommunens jurist hävdade att bolagen sannolikt skulle komma att kompensera sig för detta.
De berörda bolagen överklagade tilldelningsbeslutet med krav på att upphandlingen skulle göras om. Sedan fallet passerat förvaltningsrätten och kammarrätten meddelade Högsta förvaltningsdomstolen något oväntat prövningstillstånd. Och i torsdags meddelades domen.
Högsta förvaltningsdomstolen anser att bolagen inte kunnat presentera någon utredning som på ett godtagbart sätt förklarar den ifrågasatta prissättningen. Därför, menar domstolen, hade Eskilstuna kommun fog att förkasta anbuden.
Som Eskilstuna-Kuriren tidigare berättat är det mycket ovanligt att Högsta förvaltningsdomstolen tar upp fall för prövning. Bara två procent av cirka 8 000 ansökningar årligen får prövningstillstånd.
Anders Skåål, kommunens stadsjurist, är tillfreds med utfallet.
– Vi är naturligtvis nöjda med utgången i målet. Domstolen bekräftar att vi gjorde rätt när vi förkastade buden från de koncerngemensamma bolagen. Domstolen har fastställt att vi måste få ingripa mot det som vi anser är osund anbudsgivning, säger Anders Skåål.
Hur mycket tvisten, där parterna står för sina egna kostnader, har kostat Eskilstuna kommun kan stadsjuristen i dagsläget inte svara på.
– Jag ser det ändå som en seger för hela Eskilstuna. En seger för kommunen, upphandlingsenheten, medborgarna och inte minst alla de sunda anbudsgivare som konkurrerar på marknaden, säger Anders Skåål.
Högsta förvaltningsdomstolens beslut kan inte överklagas eller omprövas.