Rebaz Sanar (M) vägrade rösta för tiggeriförbud

Ungmoderaten Rebaz Sanar vägrade böja sig för partipiskan när kommunfullmäktige diskuterade tiggeriförbud. Trots krav på att följa partilinjen röstade han emot ett förbud. – Jag kan nog få repressalier för det här, konstaterade han efteråt.

Eskilstuna2016-10-27 18:42

Eskilstuna-Kuriren kunde i onsdagens tidning berätta att Moderaterna tog fram partipiskan när SD:s motion om ett tiggeriförbud fanns på kommunfullmäktiges dagordning. Rösta ja eller stanna hemma, löd kravet.

Partiets ungdomsförbund MUF har vid flera tillfällen klart deklarerat sitt nej till ett förbud. Vid uppropet inför sammanträdet visade det sig att två MUF-are stannat hemma – Robin Tannarp och Filip Rundström – men inte Rebaz Sanar. Ytterligare två M-ledamöter var frånvarande, Tomas Jönsson på grund av sjukdom och Abshir Osman som var på ett annat möte i Karlskrona.

SD:s gruppledare Kim Fredriksson inledde debatten med att motivera sin motion:

– Det handlar om att minska tiggeriet och därmed de problem som uppstår.

Problemen är enligt SD nedskräpning och sanitära olägenheter vid tiggarnas läger, att tiggandet inte löser fattigdomen och att tiggarna utnyttjas av organiserade ligor.

Majoritetsledarna var ytterst fåordiga i sina kommentarer.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, yrkade kort och gott bifall till kommunstyrelsens beslut – det vill säga avslag – och hänvisade till det särskilda yttrande S och C enats om.

I de båda partiernas yttrande framgår att de yrkar avslag för att lagen i dag inte tillåter ett förbud, men också att de är beredda att diskutera frågan igen om lagen ändras.

M delar inte sina majoritetskollegors inställning.

– M yrkar bifall till motionen, klargjorde kommunalrådet Jari Puustinen (M) utan att motivera ställningstagandet ytterligare.

L, KD, MP och V var emot ett förbud – men utifrån ett humanistiskt perspektiv.

– Att förbjuda tiggeri är inte värdigt, fattigdom och utsatthet kan inte förbjudas, menade MP:s gruppledare Magnus Arreflod.

V:s Maria Chergui var ännu tuffare:

– Det här är ett omänskligt förslag. Jag skulle vilja säga att det är rent utav otäckt.

Oppositionspartierna ville veta om S och C skulle säga ja till ett förbud om det var tillåtet. Men något egentligt svar på sin fråga fick de inte.

Så klev Rebaz Sanar (M) upp i talarstolen:

– Det är en omänsklig motion precis som Maria Chergui i säger. Det är omänskligt om vi i Sverige sviker dem som ofrivilligt lever i misär. Därför kommer jag aldrig någonsin följa en partipiska. Jag yrkar avslag till motionen.

Ärendet avgjordes genom votering. 30 ledamöter röstade för ett förbud – förutom SD och 16 av M-ledamöterna också den politiske vilden Aza Safari. 46 röstade för avslag, vilket också blev beslutet. Tre ledamöter hade hunnit lämna sammanträdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om