Regnet kan ge högre ölpriser

Skörderapporterna är sommarens spänningsläsning för bryggerierna. Går det illa kan ölen bli dyrare till hösten.

Eskilstuna2012-07-29 15:05

På Nils Oscar i Nyköping tar man orossignalerna med ett upphöjt lugn. Konsumenterna lär inte märka av någon annan förändring än att den kan beskrivas med 10- eller 50-öringar.

– Det ska inte behöva bli som vid den allvarliga humlebristen för några år sedan, säger Nyköpingsbryggeriets tekniska chef, Patrick Holmqvist.

Den nämnda bristen för några år sedan medförde att priset på humle först två-, sedan tredubblades.

Visa av den erfarenheten försöker de flesta bryggerier numera lägga upp en liten buffert som kan trygga ett visst mått av bryggning.

– Men hur stora lager som helst kan vi inte bygga upp, säger Patrick Holmqvist. Det är omöjligt.

Orsaken till ett visst mått av oro är att skörderapporterna just nu talar om att alla grödor står ljust, varmt och blött.

Och får det inte chansen att torka så kan skörden börja mögla.

Raka motsatsen till skördarna i mellersta USA där allt har varit på tok för torrt alltför länge redan.

I värsta fall kan en brist på extra fint maltkorn i Sverige uppträda längre fram i höst.

– Men inte ens det ska behöva drabba konsumenterna, säger Patrick Holmqvist. Varken i priset på ölet eller på smaken.

– Höjda priser måste anmälas i väldigt god tid till Systembolagen så det är uteslutet för den närmaste framtiden.

Brist på bra råvaror kan däremot slå mot bryggerierna.

– Det är sant. Då får vi ta fram foderkorn i stället och finjustera vår bryggprocess.

På Eskilstuna ölkultur stör vi Anders Olsson mitt i en känslig kylningsprocess, men när allt detta är gjort kan vi svara på frågor.

Priset på Eskilstunaölen kommer med all säkerhet att stiga i höst, slås fast på en gång. Svårare är att svara på hur mycket dyrare. Det beror på flera faktorer.

Märks det om några börja spekulera i tillgång till humle och malt?
– Det förekommer nog en del agenter som uppfattat att en viss sorts humle är väldigt populär just nu och försöker köpa upp större partier med just de sorterna, svarar Anders.
– Och det kan nog slå lite surt mot flera mikrobryggerier, men inte mot oss.
– Vi har hela tiden haft som målsättning att brygga flest sorter av alla. Öl i alla stilar och i alla traditioner, och så ser det faktiskt ut i dag. Vi är där.

I Eskilstuna bryggs Annas red ale på Amarillohumle.

– Här har vi bara tusen liter nybryggt öl, och när de är slut då får just den sorten sättas upp på väntelistan.

Till en annan sort – prisvinnaren – Anders dubbel IPA finns råvaror nog för att brygga hela hösten.

– Sedan vet vi inte mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om