Riskungen hamnade i Eskilstuna av en slump

Han brukar kallas Eskilstunas riskung. Och Riskungen är också titeln på boken om hans liv
Det handlar förstås om grundaren till mångmiljonföretaget Swedish Fine Rice & Food AB, Hazem Kurda.

Eskilstuna2014-02-09 13:01

— Min berättelse är unik, men det är en rolig berättelse, säger Hazem Kurda som skrivit boken tillsammans med Ann-Catrin Emanuelsson som har doktorerat i freds- och utvecklingsforskning och tidigare givit ut boken "Drömmen om Kurdistan".

Hazem Kurdas liv började i staden Rewanduz i Irakiska Kurdistan för 56 år sedan. 1979 tvingades han lämna sitt hemland av politiska skäl. Via Syrien hamnade han i Sverige.

— Av en slump, säger han. Jag har inget bra svar på varför det blev just Sverige. Jag och min bror kunde inte stanna i Syrien. Vi behövde en fristad och jag hade hört talas om att Sverige tog emot kurder.

Lika mycket slump var det att han hamnade i Eskilstuna. Han och brodern kom först till Uppsala. Därifrån skulle de åka till Invandrarverket i Norrköping för ansöka om visum.

Resan krävde tågbyte i Eskilstuna och under det fyra timmar långa uppehållet vandrade bröderna runt i staden. Såg att det fanns bostäder och ansökte. Vilket egentligen inte gick eftersom de saknade personnummer, men de fick ändå söka. Så småningom blev det också här de hamnade.

I början hankade han sig fram som bland annat diskare och städare. Nu är han alltså en framgångsrik företagare som bland annat belönats med Eskilsstatyetten 2005 för Årets insats i näringslivet och 2008 utnämndes han till Årets pionjär av Internationella företagarföreningen.

Hazem Kurda delar i dag sin tillvaro mellan Sverige och Kurdistan där han också startat ett företag – en semesterby i toppstandard som blivit en stor attraktion bland annat för svenskar.

I boken "Riskungen: Tur och retur Rewanduz–Eskilstuna" berättar Hazem Kurda och Ann-Catrin Emanuelsson om hans livsresa. Om svårigheter och möjligheter. En framgångshistoria som inte alltid varit så enkel.

Under lördagen presenterade de båda författarna boken på Contrast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om