Rosa påsarna – en återvinningssuccé i Eskilstuna och Strängnäs

Återvinningen av textilier har slagit väl ut sedan den rosa påsen introducerades i höstas.‒Vi räddar nu 30 procent av textilier som tidigare gick som brännbart avfall men vi siktar mot högre mål, säger Kent Briby, produktionschef på Eskilstuna Energi och miljö.

70 procent av innehållet i de rosa påsarna återanvänds. Sorteringen sker manuellt på Lilla Nyby och Bully Njie från bemanningsföretaget Arena konstaterar att det mesta som slängts är helt och rent.

70 procent av innehållet i de rosa påsarna återanvänds. Sorteringen sker manuellt på Lilla Nyby och Bully Njie från bemanningsföretaget Arena konstaterar att det mesta som slängts är helt och rent.

Foto: Fotograf saknas!

Eskilstuna2018-01-02 20:23

Sedan några månader har alla hushåll i Eskilstuna och Strängnäs som färgsorterar avfallet fått en ny plastpåse att lägga i soptunnan – en rosa påse för textilier.

‒Egentligen är påsen mer lila till färgen men vår marknadsavdelning tyckte den var rosa. Så den får heta rosa påsen, säger Kent Briby med ett skratt.

Vi träffar honom vid den optiska färgsorteringsanläggningen på Lilla Nyby för att höra hur det gått med textilåtervinningen sedan starten i september.

‒Vi har fått ett mycket bra gensvar. Folk anammade den rosa påsen direkt. I Sverige slänger vi i genomsnitt åtta kilo textilier per person och år i det brännbara avfallet. Vi har redan nu räddat 30 procent av det. Målet är att mängden textilier i avfallet ska halveras och dit når vi snart, säger han och passar på att ge alla färgsorterare beröm för deras bidrag till en bättre miljö:

‒Det blir fem av fem i betyg. Folk i Eskilstuna och Strängnäs är världsmästare på att sortera avfall!

Viktmässigt utgör textilierna nu ungefär en procent av det avfall som färgsorteras. I snitt innebär det att ungefär 450 rosa påsar kommer in till anläggningen i Lilla Nyby varje dag. Men allt är inte riktigt frid och fröjd.

‒Vi har haft problem med kvaliteten på själva påsarna. De spricker lite för lätt vilket gör att risken ökar för att textilierna blir smutsiga och inte går att återanvända. Vi har reklamerat felet till leverantören och tills problemet är löst uppmanar vi nu folk att använda dubbla påsar och att inte överfylla påsen.

På Lilla Nyby sprättas påsarna upp manuellt av personal som går igenom innehållet. Cirka 70 procent är helt och rent och läggs i stora svarta säckar som biståndsorganisationen Human Bridge hämtar två gånger i veckan.

‒En mindre del säljs i våra secondhand-butiker i Sverige men merparten av det vi tar emot går som biståndssändningar till olika delar av världen. Just nu är det mycket som skickas till flyktingläger i mellanöstern och en del går till romska byar i Bulgarien och Rumänien, säger Klaus Rosinski, chef för textilhanteringen på Human bridge.

Han är väldigt positiv till samarbetet med Energi och miljö som han ser som en föregångare.

‒Så vitt jag vet är det en unik anläggning de har i Eskilstuna som inte finns någon annanstans i Europa och det är en anledning till att vi vill vara med som partner. Vi vill ligga i framkant och bidra till att nå insamlingsmålet som Naturvårdsverket har.

De resterande 30 procent av textilierna som tas om hand på Lilla Nyby är alltför trasigt eller smutsigt för att kunna återanvändas. I väntan på ett fungerande system för fiberåtervinning skickas resterna i dag till Västerås för förbränning.

‒ Det finns en anläggning i Avesta som kan sortera exempelvis bomull från syntetmaterial men de klarar inte av att fiberåtervinna materialet och det är det vi vill. Min vision är att vi ska kunna ha en sådan anläggning här i Eskilstuna i framtiden, säger Kent Briby.

Detta kan du lägga i rosa påsen

Förutsatt att textilierna inte är hårt nedsmutsade och oljiga kan du lägga följande saker i påsen:

Kläder

Gardiner

Mjuka accessoarer såsom sjalar

Handdukar

Gosedjur

Lakan

Kuddfodral

Skor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om