Så mycket dricksar Eskilstunaborna

Du har precis avnjutit en god middag och får in notan. Känns valet om att lämna dricks svårt? Tidningen har frågat runt bland restaurangerna i centrala Eskilstuna för att se hur benägna Eskilstunaborna egentligen är att ge dricks.

Glashuset har nyligen bytt kassasystem, där kunden själv måste trycka i hur mycket man vill ge i dricks.

Glashuset har nyligen bytt kassasystem, där kunden själv måste trycka i hur mycket man vill ge i dricks.

Foto: Rebecka Jonsson

Eskilstuna2023-05-13 19:25

Jonas Larsson, bartender på Y-Won tycker inte att Eskilstunaborna är speciellt generösa. 

– En del är det, en del inte och några tror att dricksen ingår. Men nej, dricksen är inte bra här i stan, säger Jonas Larsson. 

undefined
Jonas Larsson, Y-won tycker att drickskulturen i stan inte är särskilt bra.

På Jernberghska har de nyligen bytt kassasystem, vilket gör att kunden själv aktivt måste välja hur mycket dricks som ska ges innan hen betalar. På skärmen dyker fem rutor upp; 5, 10 eller 15 procent, samt valfritt belopp, alternativt ingen dricks alls, berättar Oscar Boberg, servitör. 

Sedan det nya systemet införskaffades har de sett en stor skillnad på dricksandet. 

– Både vi och Trädgår'n, som ägs av samma ägare, har kört det här en månad nu och vi har sett en stor ökning. Samtidigt kan det också ställa till det för den äldre generationen, vissa tycker att det är lite klurigt med alla knapptryck, säger Oscar Boberg. 

Även Pitchers har bytt till samma kassasystem. De upplever att många nu näst intill dricksar omedvetet när det får ett val. 

– Vi har kört det nya systemet i en månad nu och märkte redan första veckan en stor skillnad. De som dricksar mest är våra middagsgäster, säger Alexandra Henriksson på Pitchers.

undefined
Glashuset har nyligen bytt kassasystem, där kunden själv måste trycka i hur mycket man vill ge i dricks.

På Glashuset har de också införskaffat det nya kassasystemet, men hittills är det svårt att säga om de har sett någon skillnad, berättar Erika Andersson, restaurangchef på Glashuset och Vinäger by Plaza.

På Vinäger by Plaza dricksas det, men inte i överflöd. 

– Jag skulle säga att Eskilstunaborna är snåla, men det finns absolut de som betalar för sig. En bra nota kan man få uppåt 700 till 800 kronor i dricks, man har väldigt tur om det går över fyrsiffrigt, säger Erika Andersson.

undefined
"Jag skulle säga att Eskilstunaborna är snåla, men det finns absolut de som betalar för sig", säger Erika Andersson som är restaurangchef på Glashuset och Vinäger by Plaza.

Luay Esho, ägare av Grekiska grill och bar tycker att Eskilstunaborna är generösa. 

– Det har blivit lite mer på senaste. Jag tror att det börjar bli mer och mer vanligt här i stan, säger han.

Servitris Isabella Olofsson på Western grill house and burgers säger: 

– Det sker mer sällan än ofta. Det allra vanligaste är att folk rundar upp tre, fyra kronor. Jag tycker att om man uttrycker att man är nöjd med servicen så visar man det genom att dricksa. 

På frågan om vad man bör dricksa är alla restauranger eniga i frågan: minst tio procent. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!