Under 2022 genomförde 71 kommuner, på uppdrag av Livsmedelsverket, extra livsmedelskontroller som en del i ett kontrollprojekt om allergena ingredienser. Syftet var att säkerställa att kunden får korrekt information om allergener i produkter som serveras på restauranger och kaféer.
Eskilstuna var en av kommunerna som deltog i projektet. 15 lokala verksamheter kontrollerades.
– Det här gjordes primärt på restauranger. Vi valde ut två rätter från menyn i förväg. Sedan kollade vi hur restaurangen informerade om innehållet i rätterna, säger miljöinspektören Andreas Rosen, som ansvarade för projektet i Eskilstuna kommun.
Enligt honom är det vanligast att kunden frågar servitören eller kocken om allergener. Därför gjorde även miljöinspektörerna detsamma och utgick ifrån en checklista på 14 allergener som enligt EU-regleringar ska redovisas. Däribland nötter, ägg och senap.
Hos åtta verksamheter upptäcktes brister i informationen om allergener. I majoriteten av fallen rörde det sig om att man missat att redogöra för en eller flera allergener.
– De flesta kunde redovisa allergenerna men i vissa fall missade man en ingrediens. Många rätter innehåller sammansatta komponenter som exempelvis majonnäs som oftast innehåller både ägg och senap – vilket är lätt att missa. Det är lite därför vi gör det här, för att uppmärksamma.
I tre av fallen rörde det sig om att en eller fler produkter saknade fullständig ingredienslista eller att restaurangen inte redovisade skriftlig information om allergener.
– Restauranger har en skyldighet att informera om allergener. Det kan ske på två sätt: antingen i menyn under varje rätt eller genom en skylt där kunderna uppmanas att fråga om allergenerna i maten.
Vilka kan konsekvenserna bli?
– Är man allergisk kan i värsta fall dö om man får i sig en ingrediens man inte tål. Lyckligtvis är det inte jättevanligt. Men får man i sig ett ämne som man är allergisk emot kan man må jättedåligt under lång tid, säger Andreas Rosen.
Trots bristerna upplever han att restaurangerna blivit bättre på att informera om allergener.
– Sedan är det alltid svårt med personalomsättning, när personal slutar och det börjar ny gäller det att introducera den nya personalen så att den har samma kunskaper som de som slutar.