Så ska matsvinnet minska i kommunens skolmatsalar

Eskilstuna I Eskilstunas 70 kommunala tillagningskök slängs det mat för mellan sex och sju miljoner kronor varje år. För att minska matsvinnet testas nu ny miljöteknik i fyra skolor.

Foto:

Eskilstuna2014-12-12 16:00

I matsalen på Skiftingehus serveras bland annat julgröt och mandariner dagen till ära. Eleverna äter med god aptit.

– Maten är alltid god här, säger Stiven Aziz, 15 år.

Trots att skolmaten får tummen upp av eleverna slängs det omkring tio kilo mat varje dag på Skiftingehus. För några dagar sedan installerades en stor tv-skärm och en våg vid soptunnan för matavfall. På skärmen visas vikten på de matrester varje elev skrapar av från sin tallrik. En nöjd tecknad figur på skärmen indikerar att svinnet inte varit så stort och en missnöjd figur uppmanar eleverna att äta upp eller ta lite mindre mat nästa gång. Allra gladast blir figuren om det inte slängs någon mat alls. På skärmen visas också hela tiden hur många kilo som slängts sammanlagt, hur många av eleverna som kastat mat och hur många som inte gjort det.

– Det är jättebra att man ser direkt hur mycket som slängs, säger Wilma Lamminen som går i åttan och som för det mesta äter upp all sin mat.

Daniel Reza, 15 år håller med.

– Fett bra, säger han.

Per Ekstorm är projektledare för kommunens miljö- och klimatprojekt "Testbädd för miljöteknik" som prövar olika tekniklösningar som ska göra kommunen mer klimatsmart och miljövänlig.

– På det här viset kan man förändra attityder hos matgästerna plus att det är lite kul, säger han.

Inne i skolköket finns en motsvarande våg för det som kasseras. Alla mätningar kan sparas, sammanställas och analyseras. Förutom Skiftingehus testas tekniken på Gökstensskolan, Slottskolan och Björktorpsskolan.

– Ett sätt att minska matsvinnet är också att ta tillvara på resterna. Men den mat som redan burits ut i matsalen men inte gått åt får inte sparas. Genom att väga hur mycket som slängs kan man anpassa serveringen och fylla på i lagom takt så att så lite som möjligt behöver kasseras, säger Per Ekstorm.

Testet kommer att pågå i ett halvår. Därefter ska det utvärderas och faller allt väl ut kan matsvinnsdatorn bli ett permanent inslag på flera större skolor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om