Så ska skolsköterskor bli bättre på psykisk ohälsa

Antalet självmord minskar inte, och den psykiska ohälsan ökar. Därför satsar man i Eskilstuna på att utbilda skolsköterskorna i psykisk ohälsa.

Eskilstuna2013-10-01 06:30

I går publicerade tidningen flera artiklar som handlade om självmord och psykisk ohälsa. Bland annat kunde man läsa om Mina Lindbäck, som hade självmordstankar redan som tolvåring. Här i Eskilstuna ska nu skolhälsovården bli bättre på att fånga upp unga med psykisk ohälsa.

— För ett tag sedan publicerades en OECD-rapport om att skolhälsovården inte var bra på att hantera psykisk ohälsa. I samband med det såg jag den här utbildningen, och kontaktade skolornas rektorer som ville vara med och finansiera satsningen på sina skolsköterskor, säger Eva Larsson, samordnare för alla skolsköterskor i Eskilstuna.

Det är föreningen Mind, tidigare Svenska föreningen för psykisk hälsa, som står bakom utbildningen som heter Första hjälpen till psykisk hälsa.

Camilla Jonsson arbetar som skolsköterska på Årbyskolan. Tillsammans med kuratorn Meis Yakoub ingår hon i ett elevhälsoteam och har hand om runt 620 elever på skolan. Att skolsköterskorna har fått gå den här utbildningen är en stor hjälp tycker hon.

— Vi får bra verktyg för att kunna uppmärksamma unga med psykisk ohälsa, att hitta sätt att få de unga att våga prata om sina tankar och problem, säger Camilla Jonsson.

Men samtidigt tycker Meis Yakoub att det hade varit nyttigt också för kuratorerna att gå utbildningen.

— Jag hade gärna gått en liknande utbildning. Camilla har berättat att den var jättebra och det här ligger ju verkligen inom vårt område, säger Yakoub.

Camilla Jonsson tror att det är svårare för de skolsköterskor som delar upp sin arbetstid mellan olika skolor. Eva Gyllhamn är en sådan skolsköterska. Hälften av tiden är hon på Fröslunda, andra hälften på Skogsängen.

— Det blir svårare, för man är inte tillgänglig för eleverna hela tiden, säger hon.

Men även hon tycker att utbildningen varit väldigt givande.

— Länge har ju psykisk sjukdom varit förenat med ett hysch-hysch, men nu pratar man om det mer öppet. Bara genom det har man kommit ganska långt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om