Fram till den 8 maj är stödet 30 procent för solcellsinstallationer. Problemet är att de pengar som är avsatta för stödet är slut sedan länge. Alla som ansökt efter den 30 juni 2018 kommer att få 20 procent i stöd, vilket många är upprörda över.
Ove Jonsson och hans fru bor i ett hus i Mesta och installerade solceller under senhösten 2018. I samband med installationen lämnade de in en ansökan till Länsstyrelsen om ett investeringsstöd på 30 procent. De har sedan dess gått och väntat på att pengarna ska trilla in enligt kalkylerna. För drygt två veckor sedan kom nya besked från regeringen om en sänkning till 20 procent i stöd, något som Ove Jonsson är mäkta irriterad över när tidningen besöker honom.
– Det här är ju helt sjukt! Det är ju som om Trafikverket skulle sänka hastigheten på en väg från 30 kilometer i timmen till 20, och de som kört över 20 tidigare i år får böter retroaktivt, säger han argt.
Han är väldigt upprörd över regeringens nya beslut. En ordinär solcellsinstallation på en villa kostar runt 200 000 kronor. Minskningen från 30 procent till 20 ger cirka 20 000 kronor mindre tillbaka.
– Om alla 16 000 drabbade missar 20 000 kronor var spar staten 320 miljoner kronor. Och så säger de att de skjuter till 300 miljoner, det här är ett skämt! Tänk de som investerat 4 miljoner och räknar med att få 1,2 miljoner tillbaka. Nu får de 800 000, det är en enormt stor skillnad.
– Det är märkligt att inte fler än jag har reagerat på detta, det här är en spark i arslet på oss 16 000 som står i kö och väntar på stödet.
Den el som solcellerna producerar och paret Jonsson inte gör av med säljs tillbaka till elbolaget de har avtal med. På så sätt kan de minska elkostnaderna och till slut gå med vinst.
– Vi hade räknat med att få igen vår investering på åtta-tio år. Nu får vi lägga på ytterligare några år när stödet minskar från 30 procent till 20.
När kalkyler för installation av solceller görs beräknas ett avdrag på nio procent i rot (avdrag på skatten för reparation, underhåll samt ombyggnad och tillbyggnad). Paret Jonson har fått 18 000 kronor i rot-avdrag, något som ska betalas tillbaka när investeringsstödet kommer.
– För staten kostar solstödet egentligen bara elva procent. Det är skitsnack när de säger att jag får 20 procent, när det nu blir, säger han surt och tittar upp på hustaket med solceller innan han fortsätter:
– Sen ska jag betala tillbaka de nio procent till staten som jag fått i rot. Det blir ju bara elva procent extra som staten behöver betala ut. Antingen får jag 20 procent från ena eller nio från andra, alla pengar kommer ju i grund och botten från samma ställe.
På Energimyndigheten är man väl medveten om köproblemet.
Hur många står i kö för att få sin ansökan godkänd?– I Sörmland är det runt 600 stycken och i Sverige är det över 16 000 ansökningar, och kön fortsätter växa hela tiden, svarar Susanne Karlsson på Energimyndigheten.
Hur lång tid tar det för att få sin ansökan godkänd?– Det är svårt att ge ett medelvärde. Över åren har det sett lite olika ut vad som varit flaskhalsen i systemet. Just nu har länsstyrelserna medel för att bevilja de ansökningar som kom in i kön ungefär fram till månadsskiftet juni/juli 2018, konstaterar hon och tillägger:
– Länsstyrelsen i Sörmland är troligtvis i just den situationen att de har arbetat igenom de medel de fått sig tilldelade hittills 2019. Nu väntar de på en ny fördelning från oss och den planerar vi betala ut i maj.