– Vi kan inte gå in på det utan att avslöja hur vi riktar och fokuserar vårt operativa arbete, säger Fredrik Milder, pressansvarig på Säkerhetspolisen.
Fredrik Hedlund vid Eskilstunapolisen anser att polisen har så mycket information om Syrienresenärerna att man med säkerhet kan fastslå att flera ungdomar i Eskilstuna har radikaliserats och rest till Syrien för att ansluta sig till våldsbejakande jihadistiska grupper.
– Jag tycker att vi som myndighet borde ta det här på stort allvar. Vi kan följa deras flygresor och vet vilka inköp de gjorde innan de reste. Bland annat ökenkängor och sådan klädsel som syns på bilderna (på Facebook), säger Fredrik Hedlund.
Så vad händer med uppgifterna om att det kan pågå jihadistrekrytering bland ungdomar i Eskilstuna?
– Det finns inte mycket vi kan göra lokalt utom att samla in uppgifter och skicka dem vidare till Säkerhetspolisen, säger Fredrik Hedlund.
Att resa till Syrien eller Irak är i sig lagligt. Men sedan den 1 april i år är det brottsligt att resa till ett land där man inte är medborgare i avsikt att förbereda, begå eller utbilda sig i terrorbrott.
– Organisationen i sig är inte det viktiga utan om man är en aktör som har avsikt och förmåga att begå terrorbrott i Sverige. Al-Nusra, som är al-Qaida i Syrien, och Islamiska staten delar en ideologi där man legitimerar terroristbrott mot Väst, och mot Sverige, säger Fredrik Milder.
Säkerhetspolisens bild av Eskilstuna avseende förekomsten av religiös extremism är inget man delar med sig av.
– Vi lämnar inga regionala bedömningar eftersom vi då skulle stämpla en stad eller en region som mer eller mindre problematisk, något som förändras över tid. Om många personer reser till Syrien och Irak från en region är frågan om problemet kvarstår efter att personer rest, eller om problemen uppstår när de återvänder. Den stora delen av rekryteringen och radikalisering sker på internet, genom sociala medier och är tillgänglig för vem som helst. Att då peka ut en region som mer problematisk än någon annan är inte heller meningsfullt, säger Fredrik Milder.
Enligt en FN-rapport från 2015 har cirka 25 000 personer rest till Syrien och Irak för att strida. 250-300 personer bedöms ha rest från Sverige. Cirka 40 personer har dött i striderna och cirka 80 återvänt till Sverige.