Farea Abd Al Hakeem bor med sin familj utanför Eskilstuna. Dottern Sara går på grundsär på Årbyskolan och har i flera år även haft fritids i närliggande lokaler.
Men eftersom Sara nu fyllt 13 år, får hon inte längre gå på fritids. I stället erbjuder kommunen så kallad korttidstillsyn för dessa elever. På särskolor där eleverna har svårare intellektuell funktionsnedsättning finns även denna omsorg i närliggande lokaler, men inte på Djurgårdsskolan och Årbyskolan.
I stället ska Sara och två andra elever skjutsas i taxi från Årby till ett korttidsboende i Skiftinge efter skolan.
– Jag sa från början att det inte är bra. Tänk om det händer något under taxiresan? Kortis är en annan sorts verksamhet och det känns inte tryggt. Jag vill att hon ska få gå på fritids på sin skola, säger Farea Abd Al Hakeem.
Ann-Christin Jansson är avdelningschef på vård- och omsorgsförvaltningen. Hon förklarar varför korttidstillsynen är förlagd till Skiftinge:
– För ett antal år sedan sammanfördes korttidstillsyn och korttidsvistelse utifrån att det till stora delar är samma barn som har insatserna. Därmed minimeras antalet verksamhetsställen och personer runt barnen.
Första veckan på höstterminen gick ganska bra för Sara. Hon skjutsades till korttidsboendet efter skolan som planerat.
Veckan därpå gick det däremot på tok.
På tisdagen hämtades Sara i en egen taxibil, utan de två andra eleverna. I stället för att köras till boendet, skjutsades hon hem. Där ingen var hemma.
– Av en slump kom min andra dotter hem en timme tidigare från skolan. Hon är 18 år och går på gymnasiet. Hon ringde mig och frågade om Sara verkligen skulle vara hemma. Sedan tog hon hand om henne tills jag kom hem.
När Farea kom hem ringde hon korttidsboendet, som inte reagerat på att Sara inte kommit dit.
– Personalen har ingen koll! Det kommer dit barn olika tider med olika taxi. De verkar inte vara utbildade att ta hand om fritidsbarn.
Farea Abd Al Hakeem började ringa runt för att undersöka var det blivit fel.
– Jag var jättearg! Det känns som att jag pratat med alla rektorer och chefer i hela stan. Alla skyller på varandra, på politikerna och på Sörmlandstrafiken! Jag gjorde en anmälan dit, då ringde de upp och sa att enligt beställningen från kommunen ska Sara skjutsas hem.
Ann-Christin Jansson bekräftar att Sara skjutsades till fel plats:
– Jag beklagar att det uppstått ett missförstånd i avlämningsplats. Det ska inte kunna ske och vi kommer nu att se över varför det hänt och gå igenom våra rutiner för att säkerställa att det inte sker igen.
Nu vill inte Farea att Sara ska behöva gå på korttidsboendet mer. Hon sjukskrev sig i en vecka för att ta hand om dottern och för att ringa till alla berörda för att få svar. Nu vet hon inte hur hon och hennes man Besam ska lösa situationen. Ingen av dem har egentligen möjlighet att sluta tidigare om dagarna. Han är läkare och själv är hon tandläkare. Men att Sara fortsätter på korttidsboendet vill de inte.
Farea suckar uppgivet.
– Jag får väl gå ner i tid och hämta henne efter skolan. Kanske måste jag byta till en annan tandläkarpraktik. I stället för att ge oss hjälp har de bara krånglat till livet.